Home » Mannens helse » Thomas åpner opp om livet med overaktiv blære – men det er ikke lett
Sponset

Da 63 år gamle Thomas Udsen i november 2018 oppdaget blod i urinen, oppsøkte han lege. De mistenkte at det kunne være kreft, men etter grundige undersøkelser fant de ut at det ikke var tilfellet.

Annonse: Se om du er rammet av lidelsen som Thomas og hele 450 000 nordmenn sliter med

Det forteller Thomas med glede i stemmen, for i dag er han fremdeles lettet over at det ikke var kreft. Thomas opplevde at han slet med overaktiv blære. Noe han nå åpner opp om i håp om at flere skal kunne snakke om lidelsen.

– I starten var det bare noen dråper tiss i ny og ne, men etter hvert som tiden har gått kommer det mer og oftere. Nå kan jeg ikke gå veldig lenge uten å late vannet og jeg kan ikke holde på mer enn 2 desiliter urin i blæren. Det betyr dessverre at det kreves ekstra forberedelser hvis jeg skal besøke noen eller kjøre en lang biltur. Og på natten er jeg nødt til stå opp flere ganger for å tisse, forteller Thomas.

Annonse: Svar på 5 spørsmål og finn ut om det er du eller blæren din bestemmer. Du får svaret med en gang!

Fortalte det til familien

Thomas har nå levd med overaktiv blære i flere år og synes egentlig at han lever et godt liv. På tross av at det påvirker han negativ å måtte planlegge visse deler av livet sitt på grunn av hyppig vannlatning.

I mellomtiden har han flere ganger prøvd å åpne seg opp om det til sin familie. Han vil gjerne bryte tabuet og snakke med sine nærmeste om lidelsen, slik at de også vet hvordan han har det.

– Ja, jeg har fortalt det til familien min. Jeg kan godt snakke med dem om det, men de sier ikke så mye eller spør så mye om det. Jeg tror ikke de er så komfortable med å snakke om emnet og da kan det være lettere å late som ingenting. Jeg kan egentlig godt forstå det, for emnet er jo tabubelagt, sier han.

Thomas kjenner selv til stillheten som kan knytte seg til inkontinens og overaktiv blære. For selv er han ikke helt komfortabel med å skulle snakke om det med andre enn sine aller nærmeste.

– Jeg har egentlig ikke hatt så lyst til å si det til noen. Jeg har eksempelvis en gammel venn som jeg aldri har fortalt det til, men jeg vurderer å fortelle han om det snart. For jeg synes det er negativt at det er så tabubelagt. Man bør snakke mer med hverandre om overaktiv blære. Fordi jeg mener det kan være med på å dele kunnskap om lidelsen, noe som gjør problemet mindre, sier Thomas.

Annonse: Svar på 5 spørsmål og finn ut om det er du eller blæren din bestemmer. Du får svaret med en gang!

Prøver å finne en løsning

I Norge finnes det i dag en rekke forskjellige behandlinger, blant annet medisiner som kan gjøre livet med overaktiv blære enklere. 

– Etter min mening er det ikke noen effektiv behandling for det (les. overaktiv blære). Min overbevisning er at legen ikke har en løsning på problemet mitt og risikoen for at jeg bare blir kjørt gjennom maskinene jeg allerede har blitt kjørt gjennom én gang, gjør at jeg vegrer meg for å søke behandling hos legen, forklarer han.

Neste artikkel