Home » Mage og tarm » Cøliaki: Patrick måtte hvile på skolen
magen og deg

Cøliaki: Patrick måtte hvile på skolen

Gode alternativer: Heldigvis er det god glutenfri is i butikken, selv om Patrick fortsatt drømmer om Dajm-is noen ganger. Foto: Tore Berntsen

Da Patrick gikk i 2. klasse måtte han slutte på idrett fordi han var så sliten, og noen ganger måtte han sove på en sofa i klasserommet. I dag er han en aktiv gutt som trener turn tre ganger i uka, og må aldri hvile. For på glutenfri diett er han helt frisk.

– Hei, sier Patrick mens han henger opp ned i turnringene. Så hopper han ned med en liten salto, håndhilser før han snur og går på hendene tilbake turnmatten. En frisk og sterk tiåring med masse energi. Men slik har det ikke alltid vært.

Sovnet på skolen

– Før legen fant ut at jeg hadde cøliaki, hadde jeg vondt i magen nesten hele tiden, jeg var trøtt og sliten og ville ikke gå på skolen, forteller Patrick.

I løpet av andre klasse ble han stadig dårligere, og foreldrene ble mer og mer bekymret for sønnen sin.

– Han orket ikke lenger å gjøre hyggelige ting som å være med på butikken. Han hadde liten matlyst og likte veldig få ting. Til slutt måtte han slutte på idrettsaktiviteter fordi han var så sliten, forteller mamma Lena Bøhler.

– Når jeg var på skolen måtte jeg noen ganger sove i timene på en sofa vi hadde bak i klasserommet, forteller Patrick.

Smertene forsvant

Patrick har hatt mye vondt i magen hele livet, og han ble testet for cøliaki allerede som 1-åring, men da fikk han ikke utslag på cøliaki. Heldigvis så kom han til en lege som testet ham for cøliaki, og endelig slo det ut på testen slik at riktig diagnose ble satt. Og da var det full omlegging til glutenfri kost.

– ­Smertene forsvant ganske fort, men det tok en stund før han ble frisk, sier pappa Joachim Bøhler.

Bedre matlyst

Etter overgangen til glutenfri mat har Patrick fått tilbake matlysten og liker flere ting enn før. Han har også begynt å interessere seg for matlaging, og lager litt mat selv. Og selv om det tok litt tid, er nå energien tilbake for fullt. Han både turner og spiller fotball, og gleder seg over en kropp som fungerer.

– Men noen ganger er det litt trist, for når jeg skal i bursdag eller på fotballcuper kan jeg ikke spise de samme kakene eller vaflene som vennene mine, sier Patrick.

Som de fleste barn med cøliaki, så har Patrick hatt noen negative opplevelser i sosiale sammenkomster. Som i bursdagsselskapet der den glutenfrie pizzaen ikke kom, og han ikke fikk noen ting å spise. Eller som da en snill dame bød ham og vennene på en krone-is i sommervarmen. ­
– Da sa jeg bare nei takk. Jeg fortalte ikke at jeg har cøliaki, for da ville hun bare blitt lei seg, sier Patrick empatisk.

Men stort sett går det bra. Han tar med kake i bursdager, bortsett fra til bestevennene som passer på at han får noe han tåler. Og han kjøper pølse i papir når han er på fotballcup.
– Og da fikk jeg den litt billigere fordi jeg ikke skulle ha lompe, smiler Patrick.

Unngå buffeter

Når familien har vært på ferie, så har de erfart at det er ikke noe moro med store buffeter med mange fristende godsaker som Patrick ikke kan spise. Noen steder er også serveringspersonalet veldig usikre, så pappa Joachim har funnet ut at det er lurt å snakke direkte med kokken.

– Et godt tips er å bestille glutenfrie pannekaker på rommet i stedet for å gå til frokostbuffeten. Da blir frokosten koselig for alle, sier Joachim Bøhler.

Vil hjelpe andre

Siden Patrick selv har fått erfare hvor vondt og utmattende det er å gå med ubehandlet cøliaki, så vil han gjerne at andre barn som går rundt med lignende plager, skal få riktig diagnose.

– Hvis du fikk en venn som fikk cøliaki. Hva ville du sagt til ham eller henne?

– Da ville jeg sagt at du kommer til å føle deg bedre etter hvert, og at det er fortsatt mye godt du kan spise. Og så ville jeg sagt: Du ikke er alene!

Tekst: Tone Amundsen Nyvold og Anette Årsland, Norsk cøliakiforening

Neste artikkel