Home » Din hud » Louise steller sitt eget sår: «Jeg er glad for at jeg klarer det selv»
Kroniske sår

Louise steller sitt eget sår: «Jeg er glad for at jeg klarer det selv»

Sponset av:
Sponset av:

Gjennom hele livet har 42 år gamle danske Louise Gormsen hatt flere alvorlige sår, som hun selv har tatt seg av. Nå snakker hun om sin nåværende situasjon og gir sine beste råd til andre sårpasienter.

Louise Gormsen har hatt diabetes i 33 år. Som et resultat av sykdommen har hun fått mange alvorlige sår opp gjennom årene, noe som blant annet har medført at hun har amputert flere tær. For øyeblikket har Louise et diabetisk fotsår, som forårsaker problemer.

– Selv det som har sett ut som små rifter, har kunnet utvikle seg til store sår på grunn av diabetesen. Det skjedde igjen for et år siden på foten min, og såret har vært vanskelig å få til å gro. Det er nå omtrent åtte ganger fem centimeter i størrelse, og i det siste har det bare blitt verre, sier Louise Gormsen.

Er du pasient? Les mer her!

Louise Gormsen

Har diabetiske fotsår

Steller sitt eget sår

Selv om det ikke er vanlig i det danske helsevesenet, tar Louise Gormsen hånd om sitt eget sår. Det betyr at hun ikke får hjemmesykepleier til å skifte bandasje.

– Jeg har stort sett alltid ordnet det selv. Dels fordi jeg har fått så mye kunnskap om sårpleie og behandling som sårpasient gjennom årene, men også fordi jeg har en jobb med varierende arbeidstider. På grunn av dette vil det sjelden være fornuftig å måtte få en hjemmesykepleier innom, så jeg er glad for at jeg kan takle det selv. Alle er jo ikke så heldige at de er i stand til det.

Louise er optimistisk med tanke på fremtiden for helingen av sitt diabetiske fotsår – snart vil hun nemlig få foretatt en hudtransplantasjon.

– Selv om jeg selv tar vare på såret mitt, er jeg ofte i kontakt med såravdelingen på Bispebjerg sykehus. De er til god hjelp og enormt dyktige når det oppstår komplikasjoner. Nå vil de ta hud fra låret mitt og legge over såret, slik at det skal kunne gro ordentlig om noen uker. Det ville vært helt fantastisk, sier Louise med glede i stemmen.

Er du helsepersonell? Les mer her!

Vær oppmerksom på endringer

Når Louise blir bedt om å gi sitt beste råd til andre sårpasienter, er hun klar i sin tale.

– Jeg vil legge vekt på at det er en veldig god idé å være svært oppmerksom, selv på de minste endringene i såret. Følg med hver dag. For jeg vet av erfaring at såret kan utvikle seg mye på bare én enkelt dag – til og med til det verre. Hvis du ikke sjekker såret på noen dager, og det er en infeksjon i det, kan det fort bli alvorlig.

Men kanskje viktigst av alt er det at man ikke bryter sammen på grunn av sårene sine. Louise vet dette av erfaring.

– Man må ha tålmodighet, for det kan ta lang tid før det gror. Men det er heldigvis mulig, spesielt hvis du er nøye med stellet, har gode produkter og er i kontakt med dyktige mennesker i helsevesenet. Selv om jeg til tider kan ha lyst til å sette meg i et hjørne å være frustrert over at jeg har et sår, prøver jeg å holde meg positiv fordi det alltid er noen som har det verre enn meg. Det kan høres ut som en klisjé, men jeg vil ikke la såret styre livet mitt.

Tekst: Andreas Bach, [email protected]

Neste artikkel