De få dråpene som ikke kan ignoreres

Det er fredag, det er helg, du skal ut med venner etter jobb og trening. Det har vært en hektisk uke, du er fornøyd med innsatsen og ja, hvorfor ikke unne seg noe ekstra?

På tur til restauranten svinger du innom en av favoritt klesbutikkene langs Bogstadveien. Stemningen er super. De på butikken er raske og kan service på en fredags ettermiddag. Innen kort tid står du i prøverommet med et sær- deles smakfullt assortiment. I mellom to gensere, i en fantastisk jeans skjer det. Du nyser. Plutselig og kraftfullt. Og der ble det fuktig. En liten lekkasje. Ikke mye. Men nok. Akkurat nok til at du ikke kan gå ut å møte vennene etter å ha kjøpt genseren. Du må ut kjøpe en ny truse, du må bytte. Det er ubehagelig , det er irriterende.

Et vanlig problem

Inkontinens rammer 1 av 3 kvinner. Ofte når man leser om problemet ser man for seg store lekkasjer. Men de fleste har det akkurat som beskrevet i eksempelet. Det starter slik. Så blir det verre, om man ikke gjør noe. Det aller beste man kan begynne med er bekkenbunnstrening. Øvelser som kan kombineres med all annen form for trening. Jeg bruker å si; ”vi kvinner har to hjerter”. Bekkenbunnen er det andre hjertet. Det gjelder å holde begge i form med aktiv trening. Og hjelper ikke det er det gode alternativer. Har du spørsmål eller vil vite mer gå inn på kompetanseportalen: www.helsekompetanse.no/kib ell er send spørsmål til kib@unn.no

Mona Stedenfeldt,
Leder, Nasjonal kompetansetjeneste for
inkontinens og bekkenbunnsykdom,
Universitetssykehuset Nord Norge

Kvinner er mer utsatt for urinveisinfeksjoner enn menn.
Det har med anatomi å gjøre siden kvinner bare har 3 - 4 centimeter fra åpningen til selve urinblæra og et urinrør som er rett. Kvinner har jo heller ikke prostata som menn har. Prostata skiller ut noen stoffer som virker antibakterielt, sier Per Espen Låhne som er urolog på Oseberg medisinske klinikk.

Bakterier gir infeksjon

Basisk urin disponerer for infeksjon. Hos eldre med lavere østrogennivå i blodet, vil slimhinnene bli tynnere og det disponerer for at bakterier gir infeksjon. Man mister den mekaniske barrieren. - Seksuell aktivitet kan også føre til urinveisinfeksjon, og derfor råder vi kvinner til å tisse rett etter samleie, sier Låhne.

Hva er en urinveisinfeksjon? 

Man deler gjerne opp urinveisinfeksjonen i to grupper. Kompliserte og ukompliserte infeksjoner. Ukompliserte infeksjoner påvirker bare lokalt selve urinblæra med irritert slimhinne. Et av symptomene er at vannlating svir og gjør vondt. Et annet er at man må på do oftere. Den ukompliserte urinveisinfeksjonen fører som regel ikke til feber og det hender at den ikke slår ut på blodprøver med tanke på infeksjon i kroppen. Den kompliserte medfører gjerne feber og nedsatt almenntilstand, gjerne litt influensalignende. Da har infeksjonen ofte spredd seg opp til nyrene og byttet navn til nyrebekkenbetennelse. Noen kan få problemer med å late vannet, bakteriene kan også sette lukt på urinen, forklarer urologen.

Kjenner igjen symptomene

De fleste kvinner får urinveisinfeksjon i løpet av livet, så mange vil jo kjenne igjen symptomene dersom man har hatt sykdommen tidligere. Har man mistanke om urinveisinfeksjon kan det være lurt å ta med en morgenurinprøve. Den bruker vi til dyrking, slik at vi vet hvilken bakterie det er vi skal bekjempe, sier Låhne. I en slik prosess tester laboratoriene ut bakterien de finner mot ulike typer antibiotika for å sjekke om de er resistente slik at man kan finne den rette typen antibiotika. - Har man feber eller andre symptomer som tilsier at det kan være snakk om en komplisert urinveisinfeksjon, trenger vi også urinprøve, men i tillegg tar vi blodprøver. Denne typen infeksjon kan ofte også behandles med antibiotikatabletter, men det avhenger av almenntilstanden. Hvis almenntilstanden er dårlig og kvinnen for eksempel får frostanfall bør hun legges inn på sykehus.

Gjentatte infeksjoner

Det er ikke uvanlig at kvinner får urinveisinfeksjoner flere ganger. Men de som får tre eller flere infeksjoner som krever antibiotikabehandling i året bør utredes. - Noen er lettere disponert for å få infeksjon på grunn av arv. Andre har vanskelig for å tømme blæra godt nok, det øker risken for infeksjon. Tranebærsaft har vist forebyggende virkning. Anbefaler også å spise Probiotika, «snille» melkesyrebakterier, etter bruk av antibiotika. Da blir det «snillere» bakterier i nærheten av urinrøret. Forøvrig er det viktig å drikke mye og å tømme blæra ofte og fullstendig, avslutter Låhne.