— Plagene startet da jeg fikk en MS-diagnose i 2002. Da opplevde jeg inkontinens i forbindelse med attakkperioder tilknyttet sykdommen. I starten følte jeg at jeg kunne kontrollere problemet, men etter hvert spant det ut av kontroll.

I 2008 er hun nødt til å ta kontakt med lege for å få bukt med problemet. Hun får utskrevet bleier og bind som skal hjelpe på de eskalerende plagene.

— Ritualene tok over livet mitt fullstendig. Jeg måtte ha på meg bleie konstant, og i tillegg pakket jeg rene klær som jeg gikk rundt med i en sekk overalt. Jeg måtte alltid være sikker på å ha mynter tilgjengelig i tilfelle jeg måtte på offentlig toalett, og jeg måtte på forhånd vite hvor de var.

Fikk ikke sove

På det verste våknet Reidun sju-åtte ganger hver natt på grunn av lekkasjene. Dette gjorde det enda tyngre psykisk.

— Jeg ble hyperaktiv om natta. Jeg måtte skifte på sengen, og hele døgnrytmen ble forstyrret. I tillegg sov jeg med bleie, som jo også måtte byttes. På sofaen måtte jeg i det minste ikke bevege meg så langt til toalettet.

Hun forteller at all planleggingen og lekkasjene til slutt gjorde at hun ikke lenger orket å være aktiv eller sosial utenfor hjemmet.

— Jeg var bare 30 år da, og det var veldig tøft å leve i den onde sirkelen inkontinens skaper. Det var lekkasje og vask, hver eneste dag. Livet handler til slutt ikke om annet, og man mister etter hvert håpet.

Hun forklarer at hun også vegret seg for å drikke noe, spesielt på kveldstid. Hun ble dehydrert, noe som skapte enda flere komplikasjoner. 

Hjelpen

I 2013 får Reidun informasjon om en operasjon med medisinske injeksjoner i blæra.

—  Da hadde jeg allerede begynt å bruke kateter, som hjalp på noen av plagene. Ute måte jeg allikevel ta alle forhåndsreglene jeg var vant med. Jeg hadde aldri turt å håpe på effekten disse injeksjonene hadde.

Hun forteller om en umiddelbar endring, og at hun hadde fått tilbake kontrollen over plagene sine.

— Det var helt fantastisk. Jeg føler at jeg kan leve igjen, og at jeg selv kan velge når jeg skal gå på do.

Hun oppfordrer alle som lider av plager knyttet til inkontinens å ta kontakt med lege.

— Det er kommet så mange gode behandlingsformer som kan gjøre livet mye enklere. Det er så lett å bli fanget i følelsen av skam, unnvikelse og rutiner når man lider av dette — det er mye vanligere enn man tror, og er man åpen om problemene finnes det hjelp.