— Inkontinens kan ramme i forskjellige faser av livet, forteller Sigurd Kulseng-Hansen, pensjonert faglig leder i Norsk kvinnelig inkontinensregister (NKIR).

Han forklarer at inkontinens deles inn i to typer.

— Ved stressinkontinens lekker pasienten ved økt press på bukhulen. Dette kan skje ved hoste, nysing, løft og aktiviteter som løping. Ved urgency-inkontinens lekker pasienten i forbindelse med en trang til å tisse. Trangen kommer ofte plutselig og kan være sterk.

Rammer mange

Stressinkontinens er den vanligste formen, og de fleste stressinkontinente kvinner har pådratt seg skader i bekkenet ved fødsel. Menn som er operert for prostatakreft kan også bli stressinkontinente.  

— Urgency forekommer både hos menn og kvinner. Man kan ha en kombinasjon av stress- og urgency-inkontinens.  Urgencyinkontinens øker med årene, mens stressinkontinens når toppen for 50-åringer.

Han forteller det er mulig å trene opp bekkenbunnen etter instruksjon fra fysioterapeut.

Et alternativ til trening er operasjon, og man kan vise til gode tall –  86 prosent er fornøyd etter inngrepet. Urgencyinkontinens behandles oftest med medikamenter.

— Hvis medikamentbehandling ikke fungerer, kan man forsøke elektrostimulering eller medisinske injeksjoner. 

Ikke lenger tabu

Kulseng-Hansen forteller at bedre teknikker gjør at stadig flere tar kontakt for å kartlegge plagene sine og få behandling.

— Det utføres cirka 2000 stressinkontinens-operasjoner i Norge hvert år. Det er veldig forskjellig hvor plaget pasientene er, men jeg anbefaler alle som opplever urinlekkasje som et hinder i dagliglivet til å ta kontakt med lege.