- Selve navnet endometriose kommer av ordet endometriet, som er livmorslimhinnen, eller menstruasjonsslimhinnen som befinner seg utenfor livmoren.

- Hvis cellene fra livmorslimhinnen vokser inni bukhulen, på bukhinnen, eggstokker eller på livmorveggen så skapes det endometriose, forklarer Anton Langebrekke, som er seksjonsoverlege på kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

Hos friske kvinner bygges livmorslimhinnen opp en gang i måneden og gir menstruasjon. Når denne slimhinnen har kommet på avveie og befinner seg inni bukhulen, så forsøker den å bygge seg opp og skape blødninger. Siden disse blødningene ikke finner noen vei ut, vil det dannes arr og inflamasjon som kan ødelegge underlivsorganene og danne cyster med blod i. Sykdommen kan utvikles hos alle kvinner i menstruerende alder.

- Dersom de har så store smerter under menstruasjonen at de hverken kan gå på skole eller jobb etter å ha tatt både Ibux og Paracet, bør de kanskje undersøkes nærmere.

Fokus på de unge jentene

De vanligste symptomene er menstruasjonssmerter som har blitt usedvanlig sterke. I starten av sykdommen kommer gjerne smertene i forbindelse med menstruasjonen, men hos de som har hatt sykdommen lenger kan smertene vare hele måneden.

- Vi har et særlig fokus på de unge jentene, siden det kan få store konsekvenser for dem. Hvis jentene har så vondt at de ikke klarer å gå på skolen så tror noen ganger omgivelsene at de sier de har vondt i magen for å slippe å gå på skolen, og det behøver jo absolutt ikke stemme, så disse jentene fortjener å bli tatt på alvor.

- Dersom de har så store smerter under menstruasjonen at de hverken kan gå på skole eller jobb etter å ha tatt både Ibux og Paracet, bør de kanskje undersøkes nærmere.

Undersøkelse hos gynekolog

- Det er menstruasjonene som er selve generatoren for endometriosen

En erfaren gynekolog kan ofte få mistanke om sykdommen dersom en vanlig gynekologisk undersøkelse oppleves som smertefull. Det kan skyldes endometriose.

En vaginal ultralydundersøkelse kan brukes til å se cyster, men dersom man fortsatt er i tvil, brukes en lapraskopiundersøkelse som er en kikkhullsundersøkelse som gjøres under narkose. I enkelte tilfeller, og særlig i de mest kompliserte, brukes også MR.

For en allmennlege kan det være vanskelig å avdekke sykdommen:

- Derfor mener jeg at disse legene bør ha en ganske liberal holdning når det gjelder å henvise kvinner til spesialist, sier Langebrekke.

Behandling

Endometriose nærmest lever av østrogen som kommer fra eggstokkene, men den primære behandlingen starter gjerne med smertelindring slik at smertene forsvinner.

- Det er menstruasjonene som er selve generatoren for endometriosen. Derfor er den mest effektive behandlingen å redusere eller å fjerne menstruasjonen. Da starter vi med p-piller, hvis det ikke virker går vi et skritt videre og bruker p-sprøyte og det siste skrittet er å sette pasienten over i en kunstig overgangsalder.

- I tillegg benytter vi også kirurgi hvor vi fjerner vev og cyster og rett og slett rydder opp i forandringene, avslutter Langebrekke.