Babill Stray-Pedersen er ekspert på kvinnesykdommer. Hun er professor ved UiO og er tilknyttet Rikshospitalet. I hele 40 år har hun jobbet med infeksjoner og plager nedentil, som hun sier. Nå jobber hun med prosjekter som har med kvinnehelse å gjøre over hele verden.

Knyttet til underlivsorganene

Kvinnen forandrer seg jo hele livet, og det gjør også underlivsplagene. Bare tenk på den første menstruasjonen, tenårene, den reproduktive perioden hvor kvinnen får barn og så overgangsalderen før kvinnen kommer over i de såkalte ”eldre år”. Plagene er normalt knyttet til undervlivsorganene og de hormonene som produseres i eggstokkene. - Blødningforstyrrelser er oftevanlig i puberteten og i årene før menopausen. Urinveisinfeksjoner er også hyppig hos kvinner og mange eldre kvinner plages av urininkontinens, , sier Stray- Pedersen.

Kan tilføre progesteron

Når eggstokkene eldes allerede fra tidlig 40 årene, forykkes ofte kvinnens hormonbalanse , Dette kan føre til menstruasjonsforstyrelser, og store og langvarige blødninger er vanlig på slutten av den reproduktive perioden.Da forsøker man å tilføre de hormoner som mangler her er det snakk om hormonet progesteron som fås i pilleform eller som finnes i hormonspiralen. Man kan ikke forebyggeeggstokkenes avtagende hormon produksjon. Dette er jo livets gang og noe som skjer hos alle kvinner med årenen. Progesteronet er også det hormonet som tas også for å utsette menstruasjon hvis du skal på ferie eller har eksamen og slike ting. Ellers finnesto hovedtyper underlivsplager som er de veldig vanlige. Vi må huske et enhver kvinne har sin utflod som varier avhengig av hormonnivået i kroppen. Men blir hun plaget av illeluktende utflod eller sterk kløe nedentid er dette unormalt og bør undersøkes.

Ubalanse i bakteriefloraen

Bakteriell vaginose skyldes ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Dette er mest vanlig hos 30-40 åringer. Det som skjer er en overvekst av noen veldig små ufarlige bakterier som normalt finnes i skjeden i begrenset omfang. Når de dominere, får du en unormal og plagsom utflod, som er gråhvitlig av farge som lukter spesielt. Lukten beskrives ofte som fiskelukt og er veldig sjenerende i allefall for kvinnen selv sier Stray- Pedersen.

Melkesyre og antibiotika

Mange forveksler bakteriell vaginose med soppinfeksjon, men de to plagene krever ulik behandling. Bakteriell vaginose er vanligvis ikke farlig, Og er ikke en seksuell overførbar infeksjon. Hvis plagene ikke forsvinner av seg selv, kan du prøve med skjedetabletter som inneholder melkesyrebakterier. Fortsetter problemet, bør du kontakte lege og komme i gang med antibiotika. Dessverre må du ofte ta flere kurer for å bli kvitt plagenene.

Sopp og kløe

Vi regner med at en av 3 kvinner i fertil alder plages av sopp, og nesten alle kvinner har en slik episode i løpet av livet. Vi har alle normalt gjærsoppen Candida i vårt tarmsystem. Det som skjer er at denne soppen formerer seg ekstra kraftig i skjeden. Noe av årsaken kan være overdreven bruk av såpeparfyme eller intimspray nedentil. Også altfor trange tette bukser kan føre til sopp. Perioder med nedsatt immunforsvar kan også føre til sopputvikling og det er hyggig under svangerskap Resultatet er tykk hvitlig utflod og ofte intens kløe Sopp skal kun behandles hvis kvinnen har plager. Enhver utflod er ikke sopp , overbehandling kan faktisk føre til en ond sirkel. Du får kjøpt krem og stikkpiller reseptfritt på apoteket, sier Stray-Pedersen. Men hvis du er veldig plaget , bør du gå til lege som kan gi deg reseptbelagte tabletter.

 

Bernt Roald Nilsen
redaksjonen@mediaplanet.com