Endring av lukt, farge og konsistens på sæden kan indikere en infeksjon. Men det kan også være vanskelig å oppdage at noe er galt.

– En enkel analyse av ejakulatet vil ikke bare gi informasjon om fertilitet og infeksjoner, den kan avdekke blod som kan være en indikasjon på kreft og den vil også kunne si noe om hormon-nivået, sier androlog Kenneth Purvis ved Colosseum Mann i Oslo.

Redde for svaret

Mens de fleste kvinner går regelmessig til gynekolog er ikke menn like flinke til å oppsøke lege. Årsaken kan, i følge den erfarne underlivslegen, være at mange kvier seg for å ta disse prøvene fordi de frykter svaret.

– Menn er selvfølgelig engstelige for å få en bekreftelse på at de har dårlig spermkvalitet eller er sterile, noe som i mange tilfeller kan svekke deres maskuline selvbilde, sier Purvis.

Og frykten er ikke helt ubegrunnet. Siden midten av 70-tallet har spermkvaliteten hos norske menn blitt gradvis dårligere.

– Spermkvalitet kan avdekkes gjennom en enkel sædtest og sædprøven kan tas hjemme eller på klinikken, sier Purvis.

Han legger til at det å ha en stor sædmengde hverken sier noe om fertilitet eller mulige sykdommer.

Utsatt for infeksjoner

Menn er ekstra utsatt for infeksjoner fordi bakterier kan bevege seg oppover i urinrøret og samle seg i kjønnskjertler som prostata eller sædblærene. Der kan de være i mange år og skade systemet. Urinveiskatarr, bitestikkel-betennelse og prostatitt er noen av de vanligste plagene som mange menn sliter med. De siste årene har bruken av kondom gått ned og resultatet er at infeksjonssykdommer som klamydia og gonoré har økt blant unge menn, som gjerne skifter sex-partnere hyppig. Går du for lenge med dette kan resultatet bli skjebnesvangert. Men i følge Purvis er problemet at mange menn ikke får symptomer.

– Etter én uke kan en ubehandlet klamydiainfeksjon finne veien til prostata og gi en langt mer alvorlig infeksjon. I verste fall kan det føre til at man blir steril, forteller han. 

Han minner derfor om at unge menn som har gjennomgått en klamydiainfeksjon eller har hatt underlivsplager, tar en spermtest ikke lenge etter, for å sjekke at infeksjonen er borte.

– Det kan redde deres sjanse til å få barn, sier han.

Viktig å fortelle partneren

Selv om mange menn opplever underlivsplager, tror legen fortsatt at de fleste synes det er vanskelig å prate om plagene de har «der nede»

– Det er nok mange som unngår å fortelle partneren sin om eventuelle underlivsproblemer, men går man med en infeksjon er det viktig å fortelle om dette, påpeker han.

Og kanskje viser også testen at alt er i orden og man blir spart for unødvendige bekymringer?