Urinlekkasje, eller inkontinens hos menn kan skyldes flere forhold. Den vanligste årsaken er imidlertid problemer i forbindelse med en voksende prostatakjertel, eller at det kan oppstå lekkasjer etter en operasjon av prostatakreft. Det er i dag rundt 5000 norske menn som får diagnosen prostatakreft årlig.

- Fastlegen kan gi deg resept for produkter spesielt utviklet for urinlekkasje.

Uansett grunn så påvirker problemer med urinlekkasje dagliglivet i en eller annen form. Det er sannsynligvis et flertall som velger å gå med disse plagene uten å snakke om det, sier sykepleier Pål Robert Jahnsen.

- Når jeg holder informasjonsmøter om inkontinens, opplever jeg ofte at det er kona som tar kontakt på vegne av sin mann. Det kan til og med være slik at kona bestiller time hos fastlegen for en undersøkelse.

Finnes hjelp

Det er gjerne tre ting menn frykter i forbindelse med urinlekkasje.

- Det er ikke feigt å ta grep om egen helse. Dersom man tør så finnes det råd og veiledning for alle.

- De er redde for lekkasjeproblemer, at produktene synes, og at det skal lukte. Det finnes heldigvis gode, behagelige og diskrete produkter for urinlekkasje som er spesialtilpasset menn. Disse produktene er utviklet for alle typer og grader av lekkasje. Fastlegen kan gi deg resept for produkter spesielt utviklet for urinlekkasje. De produktene som er godkjent for refusjon er tilgjengelige hos alle apotek og bandasjister. Her kan man også få råd, veiledning og vareprøver, forteller Jahnsen.

Enkel trening mot lekkasje

Det er viktig å oppsøke lege for å få en riktig utredning og finne behandlingsformer for urinlekkasjen, og utelukke andre årsaker til problemet. Med riktig trening kan du både forebygge, lindre eller i mange tilfeller helbrede urinlekkasjen.

- Bekkenbunnstrening er svært viktig, også for menn. Dette er en enkel trening som kan gi en positiv effekt for mange. Ved å sette fokus på menn og urinlekkasje kan vi skape mer åpenhet rundt problemet. Det er ikke feigt å ta grep om egen helse, dersom man tør så finnes det råd og veiledning for alle. Det er absolutt mulig å ha et aktivt og sosialt liv, til tross for lekkasjer. Vi ser at menn begynner å bli flinkere til å kommunisere mer åpent om sine helseproblemer, og jeg håper at den generasjonen med menn som kommer nå blir enda bedre til dette, avslutter Jahnsen.