Det startet allerede da hun begynte å menstruere som fjortenåring. Hun hadde så sterke smerter at hun ble sengeliggende i to dager. Da hun traff sin tilkommende mann som sekstenåring begynte hun på P-piller, og dette var sterk nok hormonell behandling til at symptomene avtok. En stund. Et par år senere kom symptomene tilbake, og denne gangen ble det verre. Mye verre.
 

Fikk et nytt liv

Maria Storsveen glemmer ikke den dagen hun våknet etter første operasjon på Ullevål. Hun var nå blitt 28 år gammel, og hadde slitt med sykdommen halve livet. − Jeg fikk et helt nytt liv. Bokstavelig talt. Jeg var sulten, jeg spiste, jeg holdt på maten og jeg slapp smertestillende. Jeg hadde rent ned legekontor i årevis, jeg hadde spist smertestillende for å komme meg gjennom dagene. Jeg hadde hatt flere operasjoner på lokalsykehuset som ikke hjalp. Fra jeg var rundt atten, hadde jeg omtrent en uke i måneden hvor jeg ikke hadde sterke smerter. Hun sier hun var heldig fordi hun hadde en fastlege som trodde på henne. Det var verre med legevakten og lokalsykehuset. − Jeg gikk veldig ned i vekt, fordi endometriosen også hadde satt seg på tykktarmen slik at tarmen var tett. Jeg bare kastet oppmaten igjen. Mitt lokale sykehus ville sende meg til psykolog, for de mente jeg hadde en spiseforstyrrelse, forteller Maria.

 

Fritt sykehusvalg

Det snudde da hun var på et foredrag med dr. Anton Langebrekke, som er seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus. − Det var som om han lestefra min journal. Jeg tok kontakt og snakket med ham etter møtet, og på dette tidspunktet hadde jeg blødninger også fra tarmen. Han ville at jeg skulle komme til Ullevål, og da fikk jeg endelig hjelp. Noe av det viktigste for Maria Storsveen er å gjøre oppmerksom på at sykehusvalg er fritt. − Det er mange som kontakter meg, som sliter fordi de ikke blir trodd. Mitt lokalsykehus ville ikke sende meg til Ullevål, fordi det da ville bety at de på lokalsykehuset ikke kunne jobben sin. Det er så viktig at dette blir mer kjent, slik at unge jenter får hjelp tidlig, før det blir ille. Det er unødvendig at det skal ta så mange år før man får hjelp, avslutter Maria Storsveen.

 

Anette R. Gundersen
redaksjonen@mediaplanet.com

Fakta om endometriose

Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen (blodet som kommer ut under menstruasjonen og som er innvendig i livmoren) finnes utenfor livmoren. Der kan ”blodet” feste seg, lage blemmer, cyster og sammenvoksninger mellom eggstokker, eggledere, tarmen, blæren og de andre organene.

Noen av symptomene er:

  • Smerter før og under menstruasjonen.
  • Smerter ved samleie.
  • Infertilitet.
  • Smerter ved avføring og /eller vannlating
  • Forstoppelse og/eller diaré

Behandling

Endometriose kan behandles medisinsk eller kirurgisk. Medisinsk behandling vil være bruk av smertestillende og/ eller betennelsesdempende medisiner, i tillegg til hormonell behandling. Den vanligste kirurgiske behandlingen er laparoskopi, som er en kikkhullsoperasjon hvor kirurgene fører et lite instrument gjennom et hull i navlen.