Per Espen Låhne, urolog ved Oseberg Medisinske Klinikk. Foto: Privat

Per Espen Låhne, urolog ved Oseberg Medisinske Klinikk, forteller at inkontinens defineres som enhver ufrivillig lekkasje av urin.

- Det kan være fra dråper til store volum. All ukontrollert vannlatning defineres som inkontinens, forklarer Låhne.

Forskningen spriker veldig i anslagene, men i aldersgruppen 40­-50 er cirka fire prosent rammet av inkontinens. I aldersgruppen 70­-80 er det i underkant av 30 prosent.

- Det finnes forskjellige typer lekkasjer. Årsaken finner vi i urinblæra, prostata eller urinrøret. For høyt trykk i urinblæren gir overaktiv blære ­ med hastverkslekkasje. Dersom lukkemuskelen i prostata/urinrør er for dårlig, altså for dårlig demning, får vi såkalt stresslekkasje. Det er vanligere hos kvinner, men stadig flere menn rammes fordi flere opereres i urinblære og prostata, forteller Låhne.

Oppsøk lege

- Menn venter gjerne over ett år før de oppsøker lege for dette. Mange tror det følger med alderen, men man kan få hjelp. Jo lenger man går med plagene, jo lenger tid tar det å bli kvitt dem. Behandlingen avhenger av årsaken. Har man for eksempel en infeksjon i prostata kan man bli bedre av to uker med antibiotika. Det gis også medisiner både for å redusere størrelsen på prostata, eller dempe overaktiviteten i urinblæra, forklarer urologen og fortsetter:

- Hjelper ikke det, kan man injisere midler i blærene for å redusere overaktiviteten. I forbindelse med stresslekkasje finnes det treningsaktiviteter, og i ytterste fall kan man få operert inn bånd rundt urinrøret eller kunstig lukkemuskel. Inkontinens er litt tabubelagt, men kan som regel behandles. Vi kan ikke garantere at symptomen blir borte, men livskvaliteten kan bedres hos de fleste. Det er viktig at man blir utredet og plagene bør tas på alvor, avslutter urologen.