Den tidligere ambassadøren fikk kreftdiagnosen for litt mer en ti år siden, mens han fortsatt tjenestegjorde i Kabul. På en kort hjemtur i Norge oppdaget han en kveld mye blod i urinen.

– Jeg husker at jeg spurte på legevakten om jeg kunne reise tilbake til Kabul dagen etter. Da fikk jeg klar beskjed om at jeg ikke kunne reise noe sted. Allerede da var nok legen ganske sikker på at det var kreft i blæren jeg hadde, sier Jan Erik.  

Han fikk bekreftet kreftdiagnosen etter kort tid, og gjennomgikk flere operasjoner for å fjerne de overfladiske kreftsvulstene i urinblæren. Men de kom tilbake etter hver gang.

– Jeg var i Kabul og jobbet mellom operasjoner, og jeg trodde jo kanskje det skulle ordne seg, men etter tredje operasjonen så fikk jeg beskjed om at kreftsvulstene hadde vokst inn selve blæreveggen. Og da var legene klare på at det beste var å fjerne hele urinblæren, sier Jan Erik. 

Ny blære av tynntarm

Han ble operert høsten 2007, og et nytt reservoar til urin ble laget av tynntarmen.

– Det er samme operasjon som Kong Harald har vært gjennom. Jeg lå på operasjonsbordet i over seks timer, og ukene etterpå var tøffe, sier Jan Erik. På de fire ukene han tilbragte på sykehuset, gikk han ned femten kilo.

Han synes blæresubstituttet fungerer godt, men legger til at originalen uten tvil gjør jobben bedre.

– Jeg mangler jo de nervene som en med vanlig blære har, de som sier fra når blæra er full. Blæresubstituttet er også mer utsatt for lekkasje, fordi lukkemekanismen ikke fungerer helt som før, og det er mer krevende å tømme ettersom det ikke består av muskler, slik som urinblæren gjør. I stedet lærer man seg å bruke bukmuskulaturen.

Spredning til lungene

Fem nye år gikk, og Jan Erik var tilsynelatende kreftfri, men på en av de siste kontrollene fikk han den tunge beskjeden om at blærekreften hadde spredd seg til lungene. Den ene kreftsvulsten som var blitt oppdaget ble operert ut, men i løpet av få måneder dukket det opp nye.

– Heldigvis vokste de veldig langsomt, sier Jan Erik.

Nå har det gått flere år og han er lite plaget med at han lever med svulster i lungene.

– Blærekreft kan være ganske aggressiv, men i mitt tilfelle har jeg hatt kjempeflaks. Jeg plages lite av det, utover vissheten om at jeg har blærekreft med spredning til lungene.

Tilbake i hverdagen

Jan Erik har gjennomgått strålebehandling for å redusere størrelsen på kreftsvulstene. Nå venter han på at immunterapi skal godkjennes av myndighetene slik at han kan gå rett på den behandlingsformen, og unngå den store belastningen cellegift kan ha på kroppen.

– Ellers må jeg si at jeg synes det går ganske greit. Jeg er over 76 år, men føler meg helt pigg. Jeg har faktisk aldri kjent meg så gammel som da jeg ble tretti, siden den gang har jeg egentlig følt meg relativt ung. Det er viktig at man ikke setter seg ned og sturer. Hvis du føler deg nedfor og dårlig så kommer jo gjerne de fysiske plagene også, derfor er jeg bevisst på at jeg ikke går og kjenner etter. Jeg forsøker heller å leve et godt liv så lenge som mulig, men ingen av oss varer evig, sier Jan Erik.

Han lever et aktivt liv, med et landsted i Mandal, seilbåt og et par årlige månedslange turer til Frankrike, har han alltid noe å drive med. Nå ser han frem til å delta på årets hummerfiske, og til vinteren venter slalåmbakkene i Oslo Vinterpark.

– Jeg gleder meg til jeg blir åtti, for da får jeg gratis sesongkort i bakken. De hadde visst to nittiåringer som stod i fjor.