Vevet som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium (livmorslimhinne). Hos noen kvinner finnes vev som ligner livmorslimhinnen utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Hvis cellene fra livmorslimhinnen vokser inni bukhulen, på bukhinnen, eggstokker eller på livmorveggen så kalles det endometriose.

Under menstruasjonsblødningene blør også endometriosevevet som altså finnes utenfor livmoren. Blodet fra dette vevet blir fanget inne i bukhulen hver måned, og fører til irritasjon og skader på omkringliggende områder.

Symptomer på endometriose:

  • Smerter før og under menstruasjon (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
  • Smerter ved samleie
  • Infertilitet
  • Smerter ved avføring/eller vannlating
  • Forstoppelse og/eller diarè
  • Tretthet/utmattelse, lavt energinivå
  • Kvalme
  • Kraftige/uregelmessige blødninger
  • Smerter i korsryggen
  • Lav feber

Tarmendometriose

Kvinner med endometriose har hyppig symptomer fra fordøyelsessystemet og – inntil relativt nylig – ble disse symptomene tilskrevet irritabel tarm. Det er blitt stadig mer tydelig over de siste årene at mange kvinner med endometriose er angrepet i tarmsystemet. 70% av tarmendometriosen er på nedre del av tykktarmen eller endetarmen. Andre steder på tarmsystemet er blindtarm, første del av tykktarmen, siste del av tynntarmen og til slutt den delen av tykktarmen som går på tvers.

For å kunne diagnostisere tarmendometriose er det nødvendig å stille de riktige spørsmålene. En kvinne med tarmendometriose vil kanskje fortelle at hun har alvorlige tarmsymptomer som varierer med menstruasjonssyklusen. Symptomene er kanskje kun tilstede under menstruasjon, eller er kanskje tilstede hele måneden med forverring under menstruasjon. De mest vanlige symptomene er : manglende apetitt, kvalme, diaré, forstoppelse, økt luftdannelse, kraftig oppblåsthet, krampaktige magesmerter, smertefull avføring og skarp, stikkende smerte i rektum. Uforklarlig jernmangel-anemi kan være en ledetråd på at tarmendometriose er tilstede. Blødning fra endetarm under menstruasjon er også et symptom på tarmendometriose.

Endometrioseforeningen Norge

Endometrioseforeningen er en landsdekkende forening som ble stiftet i 1997 og er en støtteorganisasjon for kvinner med endometriose. Foreningen arbeider for at kvinner med endometriose skal bli tatt på alvor, påvirke offentlige myndigheter til å satse på forskning og arbeide for et bedret behandlingstilbud.

 Vil du vite mer?

Se www.endometriose.no