Impotens er manglende evne til å oppnå og beholde ereksjon, og det er antatt at flere hundre tusen norske menn opplever potensproblemer. Årsakene kan være mange, men ofte er det livsstil eller sykdom som ligger bak. Problemet øker også med alderen.

– Blir man impotent i 60-årsalderen er det stort sett noe fysisk, mener Ellen Skjelbred, sexolog hos MediWave. Hun behandler daglig menn med potensproblemer og anbefaler å oppsøke lege med en gang man merker at noe er galt.

Kan være forvarsel til hjerteinfarkt

Reisning skjer som et resultat av et samspill mellom både nervesystemet, blodomløpet, hormonbalansen, psyken og muskulaturen i penis. Impotens kan dermed forårsakes av en rekke sykdommer, og det er sykdommer relatert til blodsirkulasjonen som er mest vanlig.

– Først og fremst er det viktig å få sjekket blodtrykk og kolesterol. Det kan være at pasienten har dårlig blodforsyning til penis på grunn av åreforkalkninger, det vil si for trange blodårer. Da er det viktig å få tatt tak i problemene så snart om mulig for å unngå hjerteinfarkt, sier hun.

Personer med høyt blodtrykk og andre hjerte- og karsykdommer har også økt risiko for å utvikle impotens.

– I tillegg er arv en faktor, men det handler mye om livsstil og det å ta vare på seg selv. Dropp røyken, spis sunt og vær aktiv. For mye fett gir ikke bare trange blodårer, men også mindre testosteron, sier hun.

Lavt testosteronnivå kan gi impotens og depresjon

Testosteron er det primære mannlige kjønnshormonet og vesentlig for både seksualdrift og mental helse.

– Det er en klar sammenheng mellom fettmassen vi har og mengden testosteron. Jo mer fett, jo mindre testosteron produserer man, sier hun. Lavt testosteronnivå gir mentale bivirkninger, og kan føre til lite energi, nedstemthet og lav seksualdrift.

– Enhver ny depresjon som oppstår etter fylte femti er lavt testosteronnivå inntil det motsatte er bevist, sier Skjelbred.

Andre årsaker til impotens kan være diabetes, medisiner og ettervirkninger etter prostatakreft. Det kan også være psykiske årsaker, samlivsproblemer eller andre forhold. Uansett er det hjelp å få.

Snakk med noen

– Mange menn synes det er vanskelig å snakke om potensproblemer. De synes det er grusomt flaut, og forteller det ikke til noen. De opplever det som et nederlag, og det går hardt ut over både selvfølelse og manndommen, sier hun.

Impotens er derimot mye vanligere enn mange tror, og det er ingen grunn til å lide i stillhet.

– Når mennene først kommer seg til legen er det som en stor bør som letter fra skuldrene deres. Vi jobber sammen mot en løsning, og prøver å gi mennene kontroll på potensproblemet. Det er ofte en stor lettelse for de det gjelder.

Avhengig av hva som er årsaken til potensproblemet settes det i gang behandling. Det kan være hjelp til livsstilsendring, samtaleterapi, testosterontilskudd eller potenspiller .

– Potenspiller er ikke noe å være redd for. Viagra ble utviklet som en hjerte- og karmedisin, det er ingen store bivirkninger og vi ser rask effekt. Uansett årsak finner vi nesten alltid en løsning som fungerer, avslutter hun.