– Kvinnehelsesenteret ved Klinikk for Alle Majorstuen er opptatt av å informere kvinner om hva de selv kan gjøre for å unngå smerter og nedsatt funksjon etter fødsel.  Det kan være snakk om lekkasje av urin eller avføring eller nedfall av bekkenorganene, sier osteopat og fysioterapeut ved klinikken, Mona V. Elsness.

Hun forteller at kvinnen også kan få smerter i bekkenet av at musklene i bekkenbunnen er for stramme.

Det at få snakker om problemet gjør ikke situasjonen enklere. Lekkasje er fortsatt tabubelagt, og det til tross for at 30 prosent av alle kvinner opplever dette i løpet av livet. 

– Smerter ved samleie og bekkenorganprolaps er også vanlige tilstander hos kvinner, og i de fleste tilfeller har kvinnen svært god effekt av øvelser og behandling, sier hun. 

Stor påkjenning

Mange får lite informasjon om kvinnekroppens utfordringer i tiden etter fødselen.

– Kanskje får de en brosjyre om knipetrening i hånden på sykehuset, men testing av musklenes funksjon og veiledning om hvordan treningen skal gjennomføres er det få kvinner som får tilbud om, sier Elsness. 

Hun mener det er viktig å huske at bekkenbunnen har vært utsatt for en enorm påkjenning under svangerskapet. Livmoren, som vanligvis veier 45 gram, vokser og veier alene over en kilo. I tillegg kommer babyen, morkake og fostervann.

For å få en funksjonell bekkenbunn etter fødsel er det nødvendig med trening, og dette gjelder både de som hatt vaginal fødsel og de som har tatt keisersnitt. 

Trening

– Øvelser under veiledning av en terapeut er det mest effektive mot plagene og få har behov for operasjon, sier osteopat Ingvild Aannerud.  

Snakk med legen på seksukerskontrollen og få henvisning til terapeut ved behov. Du kan nemlig ikke selv undersøke om du klarer å knipe.

– Med riktig trening blir de fleste kvitt lekkasjeproblemene i løpet av tre måneder, og etter seks måneder har de fleste god effekt på nedfall av livmor, blære og endetarm, sier hun. 

Det å vente og se er derimot ikke noe godt tips, for plagene går ikke over av seg selv. 

– 95,7 prosent av dem som har problemer etter seks måneder, har fortsatt plager etter fem år.

Delte magemuskler

Et annet vanlig problem etter fødsel er delte magemuskler. 

– Det er naturlig at magemusklene deles under graviditeten og i løpet av 8-13 uker etter fødsel går dette tilbake av seg selv hos de aller fleste, sier Aannerud.

Dersom det ikke gjør det, vil riktig trening av bekkenbunnmusklene og kjernemuskulaturen hjelpe til å få en funksjonell deling eller få musklene til å trekke seg sammen igjen. 

– Vi er avhengige av en velfungerende kjernemuskulatur for å takle hverdagen og komme tilbake til ønsket trening uten å dra på oss skader eller plager fra muskel og skjelett, sier hun.