Av Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen

Selv om vi har oppnådd mye med #sjekkdeg-kampanjen de siste to årene, viser ferske beregninger at mer enn 250 000 kvinner i alderen 25-69 ikke har tatt prøven de siste 10 årene. Dette er alarmerende fordi vi vet at livmorhalskreft er en kreftform som tar opp til 10-15 år å utvikle. De som ikke har sjekket seg de siste ti årene er derfor særlig utsatt, og det er viktig at de kommer inn i livmorhalsprogrammet nå.

For blant disse tallene vil det være kvinner som kan utvikle kreft, eller har fått kreft. De er kvinner, søstre, mødre, venninner og kollegaer. Det er liv vi ikke vil miste.

Nasjonal dugnad

I september har Kreftforeningen gjennomført kampanjen #sjekkdeg for tredje år på rad. Målet med kampanjen er å få flere kvinner til å oppsøke lege for å få tatt celleprøve.

Vi er glade for at vi i år har fått flere på laget til felles dugnad. For første gang retter landets fastleger samlet en særlig oppmerksomhet mot celleprøver, og vil minne kvinnelige pasienter om å ta prøven.

I tillegg har gynekologene ved 12 sykehus landet rundt forlenget arbeidstiden sin en dag for å ta celleprøver. De stiller opp gratis for at kvinner som nettopp har fylt 25 år eller som ikke har sjekket seg de siste 3 årene, skal gjøre nettopp det. Det er så viktig. Livsviktig.

De foregående sjekkdeg-kampanjene har vært bevis på nettopp det. Siden kampanjen ble lansert i 2015, viser tall fra Kreftregisteret at over 34.000 flere kvinner har tatt celleprøve.  Blant disse er 1400 alvorlige celleforandringer oppdaget i tide. Dette kan ha reddet liv.

Theas arv

Thea Steen, initiativtaker til #sjekkdeg, døde av livmorhalskreft i fjor. Hennes kamp ble at så få som mulig skulle ende i hennes situasjon, og de siste to årene var hun en sterk stemme for celleprøvetaking. Thea reddet liv med sitt eget, og vår takk til henne er at vi fortsetter hennes arbeid.

Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft kan vi det. I tillegg til å oppdage celleforandringer før det utvikler seg til kreft, vil en celleprøve også oppdage kreft tidlig. Tidlig oppdagelse redder liv.

«Jeg håper så inderlig du velger å ta en celleprøve. At du velger å gjøre det du kan for å forbli kreftfri hele livet ditt», skrev Thea på Kreftforeningens blogg.

Jeg håper alle kvinner velger å følge rådet hennes!