Det er flere sykdomsforløp forbundet med endometriose, men fellesnevneren er smerte i underlivet. Noen kan oppleve det som en kronisk smerte som aldri forsvinner, mens andre kan få akutte og intense smerter i perioder.

- Ofte går kvinner i lang tid med sykdommen. Årsaken er at smertene ofte kommer i forbindelse med menstruasjonen, for så å øke på etter hvert som betennelsen blir kraftigere, sier Jon Hausken, IVS-spesialist.

Betennelse

Ved hver menstruasjon følger mange slimhinneceller med i blodet, og cellene dør når de forlater kroppen. Noen ganger kan slimhinnecellene via egglederne finne veien til buken, hvor temperatur og miljø tilsvarer at cellene kan fortsette å leve.

- Som regel rydder immunforsvaret opp i slike fremmedvev på egenhånd, men det er alltid en risiko for at noen slimhinneceller kan overleve, forteller han.

Disse levende cellene innehar egenskapen av å formere seg, og kan danne flere øyer med aktive celler. I kjølvannet av dette oppstår det krig mellom kroppens immunforsvar og disse formerte slimhinnecellene, og en betennelse dannes.

Ved økende betennelse vil kvinnen oppleve symptomer som minner om kraftige menstruasjonssmerter. For hver gang hun har normal menstruasjon, vil betennelsen øke, og dermed også smertene. Etterhvert kan det danne seg cyster i underlivet eller buken, og noen vil da oppleve nedsatt evne til å bli gravid.

Barnløshet

Endometriose kan føre til infertilitet i de tilfellene slimhinnecellene fester seg i eggleder og blir betent, slik at egglederen mister evnen til å fungere som normalt. En annen faktor er at egg og sperm har vanskeligheter med å overleve i et slikt dårlig miljø, og selv om egget blir befruktet kan celledelingen stoppe opp. Betennelsen kan også angripe livmorhulen slik at egg ikke klarer å feste seg.

- Det viser seg at kvinner med kronisk betennelse ofte får redusert antall egg, og dette forsterker infertilitetsproblemet, sier Hausken.