–  Vannlatingsproblem, avføringsvansker og smerter i bekkenbunn, er tabubelagt, og påvirker livskvalitet i stor grad. Dette sier kirurg Mona Rydningen ved Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinents og bekkenbunnsykdommer ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. 

Mona Rydningen, kirurg, UNN. Foto: UNN

Problemene er ofte komplekse og bør løses tverrfaglig, sier Rydningen. Uansett tilstand, må alle pasientene først gjennom grunnleggende konservativ, ikke-kirurgiske behandlingstiltak som bekkenbunnstrening, kostholdsveiledning og opplæring i bruk av hjelpemidler. Slike tiltak hjelper rundt 50% av pasientene. 

Om konservative tiltak ikke har en effekt, kan neste steg være sakral nervemodulering. Med en nervestimulator (pacemaker) i nedre del av ryggen, påvirkes nervene som styrer bekkenbunnens organer, og funksjonen gjenopprettes. Denne brukes til å behandle urin- og avføringslekkasje, i tillegg selekterte pasienter med forstoppelse, irritabel tarm og smerter. De fleste pasientene er kvinner, bekrefter Rydningen.

– Årsaker til bekkenbunnsplager er vanligvis fødselskader. Nevrologiske sykdommer kan også gi komplekse tilstander. I tillegg kan pasienter som har gjennomgått kirurgi og beståling mot bekkenbunnen rammes.