Hva er bakteriell vaginose?

 • Bakteriefloden
  Bakteriell vaginose er ubalanse i bakteriefloden i skjeden. Normalt finnes det en rekke bakterier i skjeden. En eller flere av disse har formert seg og dominerer over de andre.
 • Unormal utflod 
  Dette fører ikke til noen synlig betennelse, men kjennetegnes ved unormal og plagsom utflod som er grålig, tyntflytende og noen ganger skummende.
 • Lukter fisk
  Lukten kan være ubehagelig, og beskrives ofte som fiskelukt. Den forsterkes ofte etter samleie.
 • Mensen gjør det verre
  Plagene ved bakteriell vaginose er som regel sterkest omkring tiden for menstruasjon.
 • Er ikke sopp!
  Mange forveksler bakteriell vaginose med sopp, men det er viktig å skille mellom de to tilstandene siden de krever ulik behandling.
 • Behandlingsformer
  Bakteriell vaginose går ofte over uten behandling. Går ikke plagene over, får du kjøpt produkter med melkesyrebakterier reseptfritt. Fortsetter problemet, kan antibiotika drepe denne type bakterier..
 • En av ti får diagnosen
  Funn viser at 10 % av alle kvinner som undersøkes har bakteriell vaginose.

 

Eksempel

Kari er 45 år og har levd et liv med varierende grad av diffuse plager i underlivet. Hun har lært seg å leve med det ved å finne ut hva det er og å forebygge. Hun velger å være anonym når hun forteller om noe som rammer de fleste kvinner flere ganger i løpet av livet, nemlig diffuse plager i underlivet. Kari har ikke gått til legen med det – hun har lært seg å forebygge og behandle selv.

Normalt å være i ubalanse?

Det er faktisk ganske normalt for kvinner å være i ubalanse, og det må vi lære oss å ta høyde for. Når det gjelder mine diffuse plager i underlivet, går de ofte over uten at jeg må behandle. For meg har plagene ofte kommet etter menstruasjonen, og består av en slags følelse av at kroppen ikke er helt seg selv. Du er tørr, klør, det svir litt, men du kan regulere ved å bruke kapsler eller gelé som inneholder melkesyre. Det får du kjøpt reseptfritt på apotek, sier Kari.

Utflod – typisk symptom

Et annet symptom er annerledes utflod. Kari har hatt det, men ikke kjent fiskelukten som er beskrevet når det gjelder utflod ved bakteriell vaginose. Hun har ikke gått til legen og fått konstatert diagnosen, men hun har hatt symptomer, blant annet en hvit, grå, gulaktig utflod, spesielt under eggløsning. Det går som regel over uten behandling, og er enklere å leve med enn sopp. Hvis utfloden klumper seg, kan det tyde på at du har sopp, og det kan du behandles reseptfritt for.

Glidemiddel ved sex

Jeg har lært meg å leve med ubalansen og funnet ut hva jeg kan gjøre med det for å ha et godt liv. Når det gjelder sex, bruker jeg glidemiddel under samleie og melkesyregelé eller kapsler etter. Det bruker jeg også et par dager etter mensen ved behov. Jeg er opptatt av renslighet, bruker aldri såpe, og vasker meg forfra for å unngå bakterieoverføring fra enden, sier Kari.

Ta vare på mannen din!

Hun har funnet ut hva hun gjør med de diffuse underlivsplagene, og det har gitt henne et bedre liv. Sex skal være lystbetont uten å straffes etterpå, og nå er det sånn. Det finnes brosjyrer på apotek og info på nett, enkle hverdagsråd som handler om å unngå trange, syntetiske bukser og truser, og man skal la være å barbere seg fordi hår skaper luft. Til slutt har hun et sukk til kvinner i ubalanse: Ta vare på mannen din selv om du har slike plager, for det finnes mange måter å ha det godt sammen på!

 

Bernt Roald Nilsen
redaksjonen@mediaplanet.com