– Jeg kaller det den ukjente folkesykdommen. Jeg opplever at det er en nedprioritert kvinnesykdom som får urettferdig lite oppmerksomhet, sier Gudveig Storhaug, styreleder i Endometrioseforeningen. 

– Opptil 10 prosent kvinner i fruktbar alder har endometriose, og cirka 40 prosent av alle som utredes for barnløshet viser seg å ha sykdommen.

Kan gi store kroniske smerter

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som det som blør når du har mensen finnes utenfor livmoren. Dette vevet vil gjennom syklusen oppføre seg på samme måte som vevet i livmoren; det vil vokse, og blø inne i bukhulen.

– Opphopning av blodet fører til inflammasjon, smerte, og skader i form av blemmer, sammenvoksinger og arrdannelse. På eggstokkene kan endometriosevevet danne «sjokoladecyster», forteller Storhaug.

De vanligste stedene å finne endometriose er i bekkenet, rundt eggstokkene, egglederne, utenpå livmor, samt området mellom livmor og endetarm. Endometriose kan også bli funnet på tarmene, blære og vagina.

Mangler kunnskap

– Både befolkningen generelt og helsepersonell har altfor lite kunnskap om denne sykdommen. Ofte tar det mange år før man får diagnosen, og i mellomtiden har sykdommen fått utvikle seg fritt, sier Storhaug.

– Det er på tide å våkne opp og slutte og tro at sterke smerter og kraftige blødninger ved menstruasjon er normalt.

De klassiske symptomene er smerter ved menstruasjon, i forbindelse med samleie, ved avføring og vannlating, kraftige og/eller uregelmessige blødninger, hyppig vannlating, tretthet, utmattelse, og infertilitet. Ikke alle får symptomer, men mange lever med en sterkt forringet livskvalitet og helse.