5 ting du bør vite om forstørret prostata og hyppig vannlating

  1. Blant menn som er 50 år har halvparten forstørret prostatakjertel. Ved fylte 80 år har tre fjerdedeler av alle menn forstørret prostata, noe som ofte fører til hyppig vannlating. Veksten skjer gradvis, noe som gjør at de fleste ikke merker forandringen.
  2. Hos 40-50 prosent fører prostataforstørrelsen til symptomer som kan være plagsomme både i daglig arbeid, og om natten. Hyppig vannlating, svak stråle, smertefull vannlating (dysuria), økt risiko for urinveisinfeksjon og problemer med å tømme blæren (retensjon).
  3. Hos voksne menn er det normalt at det går minst tre timer eller mer mellom hver gang de må tisse. Hyppig vannlating kalles det når det er to timer eller mindre mellom hver gang man føler trang til å tisse. Hyppig vannlating er det vanligste helseproblemet blant voksne menn.
  4. Det er viktig å behandle disse plagene. Om blæren til stadighet ikke tømmes helt, samles det bakterier som gir økt risiko for urinveisinfeksjoner. Salter i urinen som ligger igjen, krystalliseres og danner urinblæresteiner. Over tid kan forholdene utvikle seg slik at nyrene ikke fungerer. Disse alvorligere tilstandene vil ofte bare kunne avhjelpes med operasjon. Operasjon betyr risiko for bivirkninger og komplikasjoner, bl.a at ereksjonsevnen kan forsvinne.
  5. Egenpleie er det enkleste og innebærer i første omgang enkle forandringer i livsstil, som redusert væskeinntak om kvelden, spesielt av drikke med koffein og alkohol. I første omgang prøver mange naturlige midler fremfor medisiner som alfa-blokkere og 5-alfa-reduktasehemmere, som gir en rekke bivirkninger.