Tilstanden kan være svært smertefullt og kan redusere sannsynligheten for graviditet. Årsaken til sykdommen er ukjent, men smertene forsvinner ved overgangsalder.

Mange med adenomyose har også endometriose, en sykdom hvor vev som ligner livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Dette kan føre til at det dannes blemmer eller cyster, avhengig av hvor i kroppen vevet oppstår. 

To tunge beskjeder

Karoline Rognan (28) ble diagnostisert med endometriose under en utredning av ufrivillig barnløshet. Etter fødsel tre og et halvt år senere fikk hun også påvist adenomyose.

–  Smertene startet da jeg forsøkte å få barn. Jeg sluttet på p-pillene og fikk mer og mer vondt i magen. Ikke bare under menstruasjon, men ved eggløsning og til slutt ellers i måneden. Etter hvert hadde jeg konstante smerter hver eneste dag, forteller hun. Rognan forklarer at vanlige symptomer på adenomyose er langvarig, kraftig blødning under mensen og alvorlige kramper.

Fra aktiv til syk

For Rognan ble overgangen drastisk, og hun gikk fra å jobbe i fast stilling til å være hundre prosent sykemeldt. Etter ett år ble hun henvist til NAV .

– På gode dager kan jeg nå være litt sammen med venner, men på dårlige dager er jeg sengeliggende med smerter, forteller hun.

Den eneste kuren for adenomyose er å fjerne livmoren fullstendig, men for Rognan er det foreløpig ikke aktuelt.

– Jeg ønsker å få flere barn, derfor prøver jeg andre behandlingsformer.

Gjennom hormonbehandling er hun nå i kunstig overgangsalder for å holde sykdommen i sjakk. Hun forteller at frykten for barnløshet og den spesielle typen smerter gjør det til et vanskelig tema for kvinner å snakke om.

Ikke vent for lenge

– For min del hjalp det å prate med andre i samme situasjon. Alvorlig adenomyose kan virke håpløst, men jeg har dager uten smerter og en frisk datter på 3 år. Mange med sykdommen tror i startfasen at de kun opplever utvidede menssmerter. Oppsøk en lege for utredning hvis plagene hindrer deg i å gjøre vanlige aktiviteter, avslutter Rognan.