En rekke godkjente legemidler kan gi tørre øyne ved å nedsette tåreproduksjonen eller redusere mengden av fettstoffer i tårefilmen. Dette gjelder hyppig brukte legemidler som blant annet blodtrykksmedisin, allergimedisiner, antidepressiva og medikamenter mot akne (kviser).

- Dersom du skulle få påvist tørre øyne og skulle bruke ett eller flere slike medikamenter, anbefaler vi deg å kontakte din fastlege for å avklare om du kan slutte med legemidlene, redusere dosen eller skifte til et annet legemiddel som ikke er forbundet med tørre øyne, sier Sten Ræder som er daglig leder ved Tørreøyneklinikken.

Forskning viser at inntak av omega 3-fettsyrer gjennom diett eller kosttilskudd kan motvirke betennelse og tørre øyne.

Inneklima med lav luftfuktighet og høy luftgjennomstrømning som følge av oppvarming og bruk av ventilasjonsanlegg kan gi tørre øyne. Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 20 - 40 prosent ved romtemperatur på 20 - 22 grader.

Skjermbruk er en annen årsak. Det skjer en økt fordampning av tårefilmen når vi ser på dataskjermer fordi blinkefrekvensen reduseres. Fordampningen kan reduseres ved at man tilpasser skjermen, bordet og stolen etter brukeren og sørger for å ha 50 - 70 centimeter avstand til skjermen.

De tre vanligste behandlingsformene er øyelokksbehandling, kunstig tårevæske og betennelsesdempende medikamenter:

- Nå er vi i gang med en stor studie der vi skal teste ut et nytt medikament og vil gjerne ha kontakt med personer som har moderate eller alvorlige plager med tørre øyene og som vil være med i denne studien, avslutter Ræder i Tørreøyneklinikken.

- Det er bare å ta kontakt med oss på post@torreoyneklinikken.no