- Laserteknologien blir stadig mer presis og nøyaktig. Det nyeste er lasere med en smartpulsfunksjon som gjør at vi ikke berører øyet fysisk i det hele tatt under operasjonen, forteller øyelege Willy Pettersen.

Denne teknologien gjør at resultatet blir enda bedre og at tilhelingen etter operasjonen går raskere enn tidligere.

Et lite inngrep

En synskorrigerende operasjon et forholdsvis lite inngrep. Først får du time til en forundersøkelse der øyelegen undersøker om at alt ligger til rette for operasjon og hvilken behandlingsmetode, som vil være best for ditt syn og dine øyne. Hvis resultatene fra forundersøkelsen tilsier at du kan opereres finner sykepleier sammen med deg time for selve operasjonen.

- Vi bedøver med øyedråper. Når vi laseroperer tilbringer pasienten 15 til 20 minutter på operasjonssalen. Ved linseoperasjon bruker vi rundt en time. Noen pasienter er redde for at de ikke skal være flinke nok til å holde øyet i ro når de blir laseroperert, men det er ingen grunn til bekymring. Laseren justerer posisjonen mer enn tusen ganger i sekundet for å treffe riktig hele tiden, forklarer øyelegen.

Ved synskorrigerende linseoperasjon plasseres en kunstig linse inne i øyet slik at du ser godt. De fleste som blir linseoperert er godt voksne, men også for unge mennesker, som har svært store og spesielle problemer med synet kan en linseoperasjon være den beste løsningen.

Ser klart neste dag

Etter operasjonen holdes pasienten i ro i en til to timer på et hvilerom. Deretter kontrollerer vi øynene og forsikrer oss om at det er trygt for pasienten å reise hjem. Rett etter en laseroperasjon opplever de fleste at synet er litt tåkete. Noen opplever at øynene renner noe og at det klør eller svir litt.

- Dette forsvinner gjerne frem mot kvelden og da ser de fleste helt klart og langt bedre enn tidligere. Dagen etter kommer pasienten tilbake til klinikken for ny kontroll, sier Pettersen.

Både laser- og linseoperasjon er velprøvde, anerkjente og sikre metoder for synskorrigering.