I sofaen ved resepsjonen sitter to unge kvinner, Camilla Herlofsen (35) og Annica Christin Sørensen (32), og prater smånervøst, avløst av like smånervøs latter. De har reist inn til Oslo fra Kristiansand og Tønsberg for å få nytt syn.

- Jeg har gått med linser og briller veldig lenge, jeg har skjeve hornhinner og er nærsynt. Jeg har hatt problemer med linser fordi jeg får tørre øyne, og derfor var dette et veldig godt alternativ. Jeg har tenkt på dette en stund, og så bestemte jeg meg, men måtte finne et tidspunkt som passer med resten av livet, sier hun.

Overfor Camilla sitter Annica, hun ønsker seg godt syn blant annet på grunn av mye nattarbeid.

- Jeg jobber mye natt, og da er det helt forferdelig å gå med linser. Det svir og renner av øynene. Briller er ikke særlig praktisk i mitt arbeid. Så jeg vil bare bli kvitt det, få et godt syn – én gang for alle, det er jo vårt viktigste sanseorgan, hun og ler oppgitt.

De to kvinnene sitter og venter på å bli klargjort for operasjon. En operasjon som tar 20-25 minutter, og medfører langt lavere risiko for infeksjon og komplikasjoner enn synskorreksjon-kirurgi hittil.

- Jeg føler meg veldig trygg, og i gode hender. Jeg leste en del på nett på forhånd, og denne klinikken og operasjonsmetoden «ReLEx SMILE» har fått svært gode omtaler, forteller Camilla.

Hun legger også til at den omfattende og grundige forundersøkelsen betrygget henne.

Operasjonen gjennomføres av den danske kirurgen Sven Asp ved Synslaser i Oslo sentrum.

Rekonvalenstid som damene må påregne? To til tre dager fri fra jobb, men man er nesten fullt fungerende umiddelbart etter operasjonen.

- Vi ber pasientene sitte med øynene lukket i en time, så anbefaler vi de å hvile tre timer når de kommer hjem. De fleste sier synet er litt tåkete den første dagen, men ikke mer enn at de spaserer fint ut herfra på egenhånd, sier kirurgen med den behagelige stemmen.

Nå er det Camilla som skal få synet sitt forbedret for resten av livet. Hun er nervøs, ikke på grunn av operasjonen eller at legen kanskje ikke skulle være dyktig nok. Camilla er mest redd for å gjøre noe feil under operasjonen, som ikke å klare å holde øyet i ro.

Hun setter seg på en stol overfor kirurgen, operasjonsbenken mellom dem.

Med svært rolig og behagelig tone forklarer Sven Asp hele operasjonsforløpet, gir instrukser og forsikringer om at hun ikke kan gjøre noe galt.

Enkelt forklart festes det en sugekopp mot øyet som gjør at man klarer å holde det i ro. Laseren sender en serie mikropulser inn i hornhinnens indre, ca 0,12 mm under overflaten og lager en flik i hornhinnevevet, uten å svekke den mest verdifulle, fremste delen av hornhinnen. Kirurgen kan da, med stødige hender, trekke ut vevsfliken gjennom et lite hull ved hjelp av en slags pinsett.

- Man tar rett og slett nærsyntheten ut av hornhinnen som ligger utenpå øyet. Den hinnen er bare en halv millimeter tykk, så det er presisjonsarbeid, sier kirurgen og holder opp «nærsyntheten».

Asp forteller at de fleste pasienter er som Camilla, de føler seg i trygge hender, men er redd for å gjøre noe galt selv. Slik som å bevege øyet under operasjonen, eller ligge urolig. Dette er det i midlertidig ingen fare for, da en sugekopp holder øyet stille.

Etter å ha blitt ferdig med det ene øyet spør kirurgen;

- Dette var vel ikke så verst? Og Camilla sier seg enig.

- Det er veldig tydelig at det er det psykologiske som er verst for pasientene, for operasjonen er smertefri og svært trygg.

- I morgen kan hun kjøre bil uten briller, sier Asp fornøyd.

Etter det som virker som bare noen minutter er Camilla ferdig. Hun setter seg opp på benken. Det er forventningsfull stemning i operasjonsrommet. Ser hun bedre?

- Åh, jeg kan se klokka på veggen! Tusen takk! sier hun til kirurgen med et bredt smil om munnen før de gjennomfører en avsluttende samtale om veien videre.

- Det er bedre syn allerede, det er ganske fantastisk – det er et helt nytt liv, sier hun i det døren går igjen bak henne på vei ut av operasjonsrommet.

Når vi snakker med Camilla igjen, syv dager etter operasjonen forteller hun at alt har gått fint.

- Jeg er godt fornøyd med operasjonen og ser veldig bra!