– Det brukes nå laserbehandling for å slippe å bruke lesebriller. Metoden ble patentert i 1979. Siden 2005 har mange tusen valgt en slik løsning, ifølge fagsjef Svein Tindlund.

– Etter å ha brukt laserbehandling i mer enn 20 år for avstandssyn, så vi fra cirka 2005 at laserbehandlinger for å slippe lesebriller viste gode resultater internasjonalt. Noen år etter var vi i gang, og de siste års videre utvikling av metodene utgjør en stor forskjell for våre kunder, sier Tindlund.

Bytter ut den naturlige linsen

– Laserbehandlingen er en standardisert prosedyre med varig effekt. Det som skjer er at vi øker dybdeskarpheten, og dermed er det mulig å se både på avstand og nært uten bruk av lesebriller. Behandlingen tar fem minutter, og fjerner lang- og nærsynthet og skjeve hornhinner. Laseroperasjoner for synsfeil er nå en av de vanligste i verden, sier han.

Når du velger klinikk, er klinikkens erfaring viktig. Du skal føle deg vel når du tas imot og oppleve en god dialog om synet ditt. Du gjennomgår en undersøkelse hvor legene finner ut om de faktisk kan tilby deg behandling. Deretter får du time.

– Dette er mikrokirurgi på høyt nivå og gjøres av de mest erfarne spesialister. Mange er engstelige for å gjøre noe med synet. Det tar vi på alvor og veileder kundene gjennom prosessen. Den akutte legingstiden er noen få timer, og du kan gå på jobb dagen etter. Mange bruker øyedråper en til tre måneder etter operasjonen, og du bør utvise forsiktighet i forhold til potensielle infeksjonskilder de første dagene, sier Tindlund.

Ubegrunnet frykt

– Det er mange spørsmål pasientene stiller seg, og ett av dem går på dette med frykt for at det skal skje komplikasjoner under behandlingen. Risikoen er virkelig minimal, og skulle noe skje, finnes det behandlinger for komplikasjoner. Det er forskjell på hva den enkelte føler i forhold til resultatet, og i noen tilfeller kan man oppleve reflekser rundt lyskilder og enkelte andre effekter. Det er viktig å følge alle instruksjoner, ifølge fagsjefen.

Under forundersøkelsen utredes synsfeil for å få riktig behandling. Å teste synsstabilitet, øyets struktur og optiske system er en del av denne undersøkelsen. Selve behandlingen er smertefri, for øynene bedøves med lokalbedøvende dråper som etterfølges av antibiotika. Etter behandlingen kan øynene være litt lysfølsomme de første timene. Det er viktig å være klar over at det operative inngrepet er en varig løsning som for alltid vil forbedre synet ditt.