– Enkelt forklart skyldes tørre øyne nedsatt tåreproduksjon, økt fordampning av tårene eller kombinasjon av disse, forklarer øyespesialist Sten Ræder videre.

Petra Larmo, R&D Manager, Aromtech Ltd. Foto: Privat

Symptomene er sviende, kløende og irriterte øyne, og kan føre til nedsatt livskvalitet ved varige plager.

Tørre øyne behandles i dag hovedsaklig med øyedråper. Øyedråpene dryppes direkte i øynene og kan for enkelte oppleves som ubehagelig og upraktisk. Forskere har de siste årene blitt enige om at også kosthold og ernæring er en viktig faktor for behandling og forhindring av tørre øyne.

Næringsrik øyehelse

Kostholdet kan påvirke synet og øyehelsen på flere måter, både direkte og indirekte. Stoffene lutein og zeaxantin beskytter øynene mot skadelig blått lys og UV-stråling, og finnes i mørke bladgrønnsaker som grønnkål, spinat og karse. Andre fargesterke grønnsaker er også lurt å blande inn i kostholdet. Men er det realistisk å forvente at man får i seg tilstrekkelig mengde gjennom kosten?

Lutein og zeaxantin er viktige for øyets evne til å beskytte seg fra skadelig lys og er stoffer kroppen ikke produserer selv. Vi er dermed avhengige av å innta stoffene gjennom kostholdet.

Tall viser at de fleste får i seg for lite av begge disse essensielle pigmentene. Innholdet av lutein og zeaxantin i friske øyne er halvert allerede i 45 års alder.

Nye tider innen øyehelse

R&D Manager hos Aromtech Ltd Petra Larmo har de siste årene viet sin oppmerksomhet på tindvedbæret. Hun viser i sin doktorgrad ved University of Turku til studier som peker på store fordeler for øyehelse ved supplementer som inneholder en kombinasjon av oljen fra tindvedbæret og oljen fra tindvedbærets frø.

Hennes vitenskapelige og kliniske studie indikerer at inntak av en kombinasjon av tindvedbærets innhold har en positiv effekt på tørre øyne, tørre slimhinner og tørr hud.

Et helhetlig kosttilskudd for øynene

Larma mener det er på tide å se forbi den tradisjonelle bruken av øyedråper og åpne for bruken av kosttilskudd tilpasset øynene.

- Dette kosttilskuddet kombinerer ekstrakten fra tindvedbær – SBA 24, samt lutein og zeaxanthin. Denne kombinasjonen bidrar ikke bare til tørre øyne, men har også under en rekke andre studier blitt assosiert med helsefordeler for hele øyets netthinne, forklarer hun.

Kosttilskudd er en praktisk måte å sikre seg inntak og mengde av riktige næringsstoffer. Kosttilskudd som inneholder disse stoffene, og som inneholder naturlig betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen bidrar til å opprettholde normal synsevne og normale slimhinner som smører og beskytter øynene. Dette fører til at tilskudd, i motsetning til øyedråpen, kan føre til langvaring reduksjon av symptomer på tørre øyne. Og gjør noe med årsaken til tørre øyne, istedenfor og kun prøve å lindre de plagsomme symptomene med øyedråper.