Lesevansker som skyldes enten funksjonssykdom eller synsforstyrrelser faller lett utenfor den daglige informasjonsspredningen. Dette fører til at de ikke sitter med samme kjennskap til viktige folkeopplysninger som det de funksjonsfriske gjør.

- Dette er en alvorlig trussel mot demokratiet, da denne gruppen lett faller utenfor. Vi vet også at mange av våre nye landsmenn synes det er lettere å tilegne seg informasjon på nettet hvis den samtidig leses opp, sier Stein Stølen i VoiceASP.

Telefonibasert

Via en innovativ løsning er det nå mulig for svaksynte, blinde og andre med lesevansker å få adgang til en rekke norske nettaviser. Med en vanlig telefon og sin egen stemme, kan brukeren ”surfe” og holde seg oppdatert på hva som skjer i nyhetsbildet.

Slike teknologiske fremsteg gjør det mulig for den gruppen som sliter med lesevansker å delta i samfunnet på en mye mer inkluderende måte enn tidligere.

En lignende funksjon finnes også for informasjon om legemidler, da mange svaksynte og eldre har problemer med å lese det som står i pakningsvedlegget. Denne løsningen er den første i sitt slag, og bidrar til folkeopplysning på et mye høyere nivå enn tidligere.

Tilgjengelighet for alle

- Tilgjengelighet for alle er blitt vanlig når det gjelder bygg og uteområder. Det bør være like naturlig at informasjon på Internett også er tilgjengelig for alle. At bedrifter som lever av å informere sine kunder via nettet vil stenge opp mot 30 prosent ute, er vanskelig å forstå, avslutter Stølen.