Mønsteret nevnt ovenfor har vi arvet, men i dag heter redskapet q-tips, eller en annen egnet gjenstand vi har for hånden. På denne måten utvikles det lett ekstern otitt eller inflammasjon i ytre øregang.

- Den største feilen vi gjør og lærer våre barn, er å pirke oss i ørene. Huden i øregangen er tynn og løsner fort. Rifter og åpne sår er resultatet og gir perfekt grobunn for bakterier. Barn som får diagnosen har vansker med å holde fingrene borte fra området selvfølgelig, og helberedelsen kan derfor ta lengre tid, sier overlege og PhD Sverre Karmhus Steinsvåg, Sykehuset Sørlandet.

Sommersesongen er rett rundt hjørnet, vi bader og koser oss i både sjø og basseng.

- Fukt er et arnested for sopp og bakterier. Sopp i øregangene er et økende og stort problem, særlig blant barn. Barn er ikke så nøye med å tørke bort fukt fra ørene, eller de har ikke kunnskap om at de skal gjøre det, fortsetter Steinsvåg. 

Konsekvenser

Inflammatoriske hudforandringer kan fort begynne å væske, hovne opp og bli ømme. Tilstanden er både smertefull og ubehagelig.

  -Man må oppsøke lege når slike betennelsessituasjoner oppstår. Bakterieprøver blir tatt og det gis medikamenter som tar knekken på den aktuelle bakterietypen. Ofte blir hele øregangen affisert. Som sagt er dette svært ubehagelig, i verste fall kan hørselen bli kraftig nedsatt ved store hevelser i øregangen. Hørselen vil komme tilbake så snart hevelse og betennelse har gått tilbake.

Behandling

- Det er lett å ty til antibiotika for det meste, finnes det andre muligheter?

 - Otitten kan også behandles med andre midler enn antibiotika, for eksempel Burows væske. Denne væsken ble allerede utprøvd på 1800-tallet og ble også brukt mot insektbitt. Blandingen er reseptfri og er basert på aluminiumacetat og aluminiumacetotartrat i eddiksyre. Det var den lave pH-verdien sammen med aluminiumsalterna som viste seg å være gunstig og forbedret den antibakterielle effekten. Væsken påføres det aktuelle området og er et fantastisk middel å bruke.

Et enkelt, men viktig forebyggende råd er å holde øregangene tørre. Dette kan ikke poengteres nok, sier Steinsvåg.

Det er forståelig at vi ikke skal pirke oss i ørene, men vi som er vant med å bruke den tynne, lille bomulspinnen, ja det er ikke lett å la den ligge.

- Det er ikke nødvendig å rense øregangen. Øregangen renser seg selv. Huden innerst i trommehinnen fornyer seg selv, således skyves den gamle huden ut. Øret er på en måte et selvstendig organ og ordner det meste selv.

- Hva gjør man når ørevoksen sitter ytterst i øret?

- Det går helt fint å ta denne voksen ut med for eksempel en bomullsdott, avslutter Steinsvåg.