- Folk tror at jeg blør i hjel om jeg får et kutt, sier Mats.

Han forklarer at blødninger i årer nær huden ikke er noe problem. Det er blødninger i blodårene dypere inne i kroppen som skaper blodansamlinger og smerter.

Hemofili A er en kronisk, medfødt sykdom som mange kjenner som blødersykdom, men som på fagspråket heter hemofili A. Kort fortalt betyr det at han mangler faktor VIII i blodet som gjør at blodet ikke koagulerer.

Får smerter

Blødninger kommer gjennom slag mot kroppen eller slitasje inne i kroppen.

- Det er vanskelig å forklare smerten, men det kommer fra blodansamlinger. Det føles som press inne i kroppen. Smertene varierer etter hvor stor blødning og hvordan. Noen ganger kan det gjøre like vondt som å brekke armen, sier Mats.

På grunn av sykdommen har Mats lært å kjenne sine begrensinger. å ftt for kontorjobb, og har als vondt som å brekke arment han ikke ommen min, sier Mats.har jeg gått for kontorjobb, og har als

- Jeg får ikke gjort det alle andre gjør alltid. Da jeg var yngre spilte jeg fotball, men måtte gi meg fordi jeg fikk smerter og blødninger i anklene. Det var  litt kjedelig, sier Mats.

Men å sette seg i sofaen var ikke noe alternativ. Da han ikke lenger kunne spille fotball, fant han en annen idrett som passet bedre.

- Da jeg var rundt 10 år begynte jeg med golf, og ble ganske god, sier Mats.

Liker trening

Siden har han også oppdaget at ski og sykling er aktiviteter som passer ham. Mats forteller at for han handler det spesielt om å styrke ledd slik at han får færre blødninger.

- Jeg merker blant annet at når jeg er mye rolig, blir leddene stivere. For meg har trening veldig mye å si for hverdagen min, sier han, og legger til:

- Sykdommen har også påvirket meg på den måten at jeg har måttet finne en jobb som passer meg. Derfor har jeg søkt meg mot en kontorjobb, og har aldri vært borte fra jobb på grunn av sykdommen min, sier Mats.

Medisiner hjelper

Noe av det som hjelper ham i hverdagen, er medisiner.

- Annenhver dag, eller etter behov, setter jeg en sprøyte hvor jeg tilfører faktoren jeg mangler i blodet. Jeg tar også en tablett om dagen mot smerter i ledd. Uten det kunne det hende at mulighetene mine til å bevege meg hadde blitt begrenset. Jeg merker at når jeg ikke bruker dem har jeg sårere og mer betente ankler, sier 24-åringen.

Det at det er en sjelden sykdom, betyr også at det er få i helsevesenet som kjenner godt til den.

- Når jeg er på sykehuset nærmest hjemmet mitt, er det kun en lege som kan noe om sykdommen min og kan hjelpe meg. Men på Rikshospitalet er det en egen avdeling. Dem er ganske flinke, der er det både fysioterapeuter, leger og andre spesialister, sier Mats.