Av Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Vær raus». Mottakelsen av årets tema har vært enorm positiv. Flere kommuner har vedtatt at de skal ha raushet som verdi etter å ha lest om årets tema. Dagens samfunn kjennetegnes av raske endringer, polarisering i debatter, økte forskjeller, og en hverdag som er preget av det som skjer på sosiale medier. Vi trenger å ta oss tid til å reflektere og respektere. Engasjementet rundt årets tema viser at mange ønsker å oppfordre til raushet – med seg selv og mot andre.

Raushet er gull

Det krever en hel landsby for å oppdra et barn, heter et afrikansk ordtak. Jeg synes det er et fint ordtak som passer årets tema. Å styrke barn og unges psykiske helse er en av de viktigste oppgavene vi står overfor i dagens samfunn. I en stor undersøkelse om studenters helse som ble lagt frem tidligere i høst, rapporterer én av fire at de sliter psykisk. Tallet har økt betydelig, og bør være en vekker for alle. Studentene representerer den nye generasjonen som har vokst opp med internett og sosiale medier i hånda fra barneskolealder. De har blitt fortalt at alt er mulig – bare de jobber hardt nok. Snart skal de selv ut i arbeidslivet og vise seg frem. Gjennom sosiale medier ser de kun en brøkdel av det livet egentlig innebærer. Vårt klare budskap er: Vær kritisk – vær raus mot deg selv.

Vennligst forstyrr

Halvparten av oss vil oppleve psykiske utfordringer i løpet av livet. Noen ganger trenger vi bare en samtalepartner, andre ganger trenger vi mer hjelp. Hjelpen kan komme fra andre enn helsepersonell. Det kan være naboen, fotballtreneren eller læreren. Det kan være deg. Vi må bli flinkere til å spørre hverandre om hvordan vi har det – egentlig. Raushet betyr å gi av din tid og din oppmerksomhet. Det kan bety enormt mye for den det gjelder.

Identitet og tilhørighet har vært det overordnede temaet de siste tre årene for Verdensdagen. Vi mennesker er flokkdyr og vi søker tilhørighet. Tilhørighet gir trygghet. Ingen vil stå utenfor. Se rundt deg, på jobben din og nabolaget. Er dere gode på å inkludere i hverdagen? Kan dere gjøre mer for noen?

Tren opp din psykiske helse

Alle har en psykisk helse, og den må trenes opp. Akkurat som kroppen din. Jeg oppfordrer dere til å følge psykevettregel nummer fem: «Tenk på det du får til i stedet for det du ikke får gjort». Når du kan være fornøyd med å være akkurat den du er, er det enklere å gi ros til andre. Det å være raus mot seg selv er kanskje den vanskeligste formen for raushet? Den må rett og slett øves på. Begynn gjerne i dag. Når var siste gang du gjorde noe positivt for deg selv? Fortsett dagen i dag med å være din egen bestevenn. 

Gratulerer med Verdensdagen for psykisk helse!