Studier viser at psykisk helse blant gutter ikke er et stort tema. Ved helsestasjonen for gutter har de opplevd det motsatte; nemlig at flesteparten kommer innom nettopp for å snakke om dette. I fjor hadde de rundt 300 konsultasjoner der 60 prosent dreide seg om psykisk helse.

Bredt spekter av temaer

– Veldig mange som kom hit sa først at de ville snakke om klamydia eller lignende, men så viste det seg utover i konsultasjonen at det var andre temaer de heller gjerne ville snakke om. De måtte teste føret litt først, sier Andersen.

Spekteret av temaer som tas opp på helsestasjonen for gutter er stort. Mange kommer for å snakke om mangel på motivasjon, eller at de er i et veiskille i livet og sliter med å ta valg. Ofte befinner de seg i et følelsesspekter som de ikke er vant til å være i, og føler at noe er galt. De som har slitt med mobbing i barndommen, skilte foreldre, kjærlighetssorg eller overgrep kommer også til helsestasjonen for å ha noen å prate med.

Jobber for å normalisere

– Fellesnevneren for disse guttene, er at de gjerne ikke har følt at det å snakke om følelser og psykisk helse er noe man skal gjøre. Det oppfattes som å miste sin maskulinitet. Det er en mangel på et følelseskommunikasjonsverktøy, slik at smerten eller utfordringene i livet blir sett på som noe man skal tåle, gjemme eller legge fra seg, sier Andersen.

Et tilbud der gutter kan få muligheten til å sette ord på følelser og snakke om sin psykiske helse er viktig, men enda viktigere er det å gi et signal om å prioritere gutters fysiske, psykiske og seksuelle helse.

– Hvis vi om 30 år fortsatt må ha helsestasjon for gutter, har vi ikke kommet i mål. Dette handler ikke om å forgrene mer i samfunnet at vi må ha forskjellige tilbud til alle identiteter eller kjønn. Det handler om å normalisere utfordringer som alle mennesker har.