Det er fort gjort å gå inn i en fikserrolle, og forsøke å løse situasjonen til en som har det vondt. Rådgiver i Kirkens SOS, Lene Hopland Bergset, hører, via krisetelefonen, hvor viktig det kan være å bare gi rom til å kunne snakke sant om livet. Også når det er vanskelig.

- Vi snakker gjerne sant om livet når det er lyst og lett, men når livet blir vanskelig er det mye mer krevende. Det er veldig synd, for hvis vi klarte å snakke sant også om de vanskelige tingene, så ville det ikke være så skummelt å møte de dårlige dagene.

Ensomhet

Følelsen av ensomhet blir fort ekstra sterk når man må bære vonde følelser alene. Selv om det kan være vanskelig å stille spørsmål til noen du vet sliter, bør du ta mot til deg, sier Bergset.

- Du må ikke være redd for å spørre. Men når du først gjør det, må du sørge for at du har ro, og god tid til å lytte. Og du må lytte godt; det ligger mye heling å bare la den andre få lov til å snakke. Klarer du samtidig å vise at du virkelig prøver å forstå, så er veldig mye gjort. Folk går ofte inn i en fikserrolle, og det skal man være forsiktig med; folk spør gjerne om konkrete råd når de trenger det. Det er bedre at mennesker får lov til å finne sine egne løsninger. Vi må dessuten klare å akseptere at ting er vondt en stund, vi må tåle å stå i det. Når så tiden og rommet er der, så kan man begynne å lete etter lyspunkter.