Sofia Helin, Født: 1972 Utdanning: ble uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 2001. Hun fikk sitt gjennombrudd i filmen «Masjävlar» i 2004. I tillegg til hovedrollen i TV-serien «Broen», har hun blant annet spilt rollen som Cecilia Algotsdotter i «Arn»-filmene. Foto: KRISTOFER SAMUELSSON

«Saga Norén, Länskrim, Malmö.» En velkjent og dyrket replikk fra en av de sterkeste og mest populære karakterene vi har sett på TV de siste årene.   Men suksessen har kostet.  Saga fikk et sterkt grep om Sofia – et grep det ikke var så lett å slippe ut av igjen.
– Jeg ble kvitt henne i november da jeg dro på en retreat, og det var ganske lenge å gå med henne fra mai til november. Jeg forsto ikke selv at hun fortsatt var der, men det var hun.   Jeg merket det på at jeg var litt avstengt inni meg. Nå har jeg fått noe av manuset til neste sesong, så nå setter det i gang igjen. Det var jo ikke så lenge jeg fikk være uten henne.
– Blir du sliten av det?
– Veldig.  Hun er så veldig rask og smart, og det er ikke jeg.  Jeg blir veldig trøtt av henne. Men jeg har det jo veldig gøy også, og fremfor alt så blir jeg jo sliten fordi det er mye jobb.

Nesten alltid gått i terapi

Sofia Helin var 10 dager gammel da hennes storebror ble drept i en trafikkulykke, noe som har satt et sterkt preg på hennes liv.
– Det er veldig spesielt det der,  å vokse opp i en familie som har opplevd noe sånt. Som barn kan man jo ikke sette ord på det,  men man kjenner det jo.  Jeg kan høre musikk fra den gangen jeg var barn, og så kan jeg kjenne den følelsen, den sorgen. Jeg tenker nok at det har preget meg veldig mye, men så tror jeg også at man har en grunnkonstitusjon. Jeg har lest om høysensitivitet og om orkidémennesker. Når mennesker som er sånn får den næringen de trenger, kan det bli noe veldig bra av dem. Og motsatt. Sånn tenker jeg om meg selv.
– Har du vokst deg til et trygt og sunt menneske? Har du fått den næringen du har trengt for å vokse deg sterk?
– Nei, det synes jeg nok ikke. En mennesketype som meg kan aldri stoppe opp og kjenne at «Nå er jeg rolig, og nå er jeg trygg». Det er liksom min motor i livet å søke mot følelser og menneskers forhold, det er min aller største interesse i livet. Og det er klart at det gjør vondt å holde på sånn, men det er mitt liv,  min livsstil.   Jeg har nesten alltid gått i terapi,  og jeg kommer sikkert til å gå i terapi når jeg er pensjonist.
Helin ser at hennes opplevelser som barn og hennes sterke følelsesliv er en stor tilgang i yrket som skuespiller. – Man blir så flink til å lese andre,  det er et ork når man er barn, men man har mye nytte av det som voksen.
Og hun ser også at hennes opprinnelige plan om å bli terapeut sannsynligvis ikke ville fungert, nettopp på grunn av den samme disposisjonen. – Jeg har det litt vanskelig med grenser, jeg tror ikke at man hjelper noen så bra hvis man selv blir helt knekket av saker. Man må være stabil selv, og det har tatt så lang tid for meg å bli stabil,   så det var nok veldig bra at jeg ikke ble det.

Kan bli kjempenervøs

– Har du noen gang hatt dårlig selvtillit? Føler du deg noen gang ubrukelig, meningsløs?
– Ja, absolutt. Ofte. Jaaa. Som mor er jeg jo usikker hver eneste dag. Det er jo livets vanskeligste oppgave. Det finnes ikke noe fasit. Ansvaret er så stort. Det er klart at jeg er sikrere nå enn da jeg var yngre,   det er en lettelse å bli eldre, å kunne si at man er usikker.  Jeg kom på en fotografering,  en slags fashion shoot for en engelsk flashy avis, og da ble jeg kjempenervøs. Men da jeg kom, kunne jeg si «Dette blir jeg kjempenervøs av,   nå trenger jeg dere veldig mye, dere må være SÅ snille med meg». Og da ble stemningen veldig mye mer behagelig. Usikkerheten var like stor,   men trikset med å være åpen er at det da ikke blir like slitsomt å være så usikker.