Den indre dialogen

Når Anja Edin står på scenen, er målet å inspirere. Enten scenen er et kickoff for en bedrift, et seminar om ny livsstil eller kampen om norsk håndballgull. Vi som har sett et par håndballkamper, husker hennes debut på landslaget i 2006. Alle så det uforløste talentet hennes. Jenta som ville så mye. På egen hånd. Men noe manglet. Så forsvant hun ut av landslaget, og vi glemte henne nesten. Men bare nesten. Sju år senere er hun tilbake, og lever et liv hun styrer selv. Tar ansvar for sin familie. Tar ansvar for det kollektive. Har en klar, tydelig stemme. Blir kåret til EMs mest verdifulle spiller. Og har en helt fryktløs tatovering på høyre underarm. Fearless. Akkurat det siste sier kanskje det meste, Anja?

Fearless – en livsstil

For meg er fearless en livsstil jeg lever etter hver eneste dag, enten det gjelder håndball, privatliv eller jobben som inspirator. Denne livsstilen har jeg skrevet om i en bok som er ute i disse dager. Den handler om tankene dine. Å jobbe med den indre dialogen. Å trene på positive tankesett som drar deg i riktig retning. Landslagskarrieren min er egentlig et godt eksempel på at det virker. Da jeg debuterte, satt jeg på benken og fortalte meg selv hvor dårlig jeg var før jeg kom utpå. Da jeg ble kåret til den mest verdifulle spilleren seks år senere, var jeg klar når jeg kom utpå. Full av mental spenst. Visste at jeg kunne hoppe uten frykt. Og gjorde det, sier Anja uten å nøle. Bare keiserens nye klær, tenker du kanskje nå. Alt maset om å tenke positivt. Du har hørt det hundre ganger før. Men du skal ikke ha snakket lenge med Anja eller tilbrakt mange minutter på fearless.no før du skjønner at dette er noe helt annet. Går du i andres fotspor, kommer du aldri først, heter det, men Anja går opp nye spor. Gjør klar for mental spenst, trening av deltamuskel, kreativ pump og kampen mot fantomsmerte. Anja utfordrer deg til og med til å lage en ny versjon av jeg-et, så den mentale restitusjonstiden blir kortere etter eventuelle tap og nederlag.

 

PROFIL

 • Anja Edin

 • Alder: 30 år

 • Sivilstatus: Samboer med Gro Hammerseng, mor til sønnen Mio, 1 år

 • Stilling: Håndballspiller og foredragsholder for "fearless"

 • Aktuell: Gir ut ny bok om "fearless -konseptet"

 • Erfaring: Sentral spiller på Håndballlandslaget

Helsemessig gevinst

Det er selvsagt en helsemessig gevinst i det å jobbe med din indre dialog. Jeg har vært i miljøer som jobber med psykisk helse, og vet at mye handler om feiltolkning. Du eier selv tankene, og min modell handler om å få kontroll over tolkningen av dem. Det er nettopp tolkningen som kan skape frykt og angst for ikke å være bra nok, og mange løser det ved å være ”flink pike”, noe som ofte gjør vondt verre på sikt. Du har tanker og ideer, men gjennomfører dem ikke fordi du ikke tør eller tror nok på deg selv. Men tankene kverner videre, og resultatet kan fort bli det som kalles fantom-smerte, sier Anja.

Livet som lesbisk

Hun har selv opplevd situasjoner der hun ”gutset” og sa ja. Å si ja til å bli med på Larvik HKs satsing på å bli verdens beste håndballklubb var én utfordring. Å bli mamma til en krabat som nå er ett år var en annen. Å forlate lærergjerningen og satse på fearless var en tredje. Men livet som lesbisk har hun et svært avslappet forhold til. Hun har ikke følt seg så annerledes at det gjør noe, har hatt en god oppvekst og opplevd mye støtte. Akkurat nå har hun det så bra som det er mulig å ha det.

En ønskeposisjon

Jeg lever et liv og har en livsstil der jeg selv bestemmer hva jeg gjør. Å ha mulighet til å kombinere satsing på håndball med jobbingen med fearless er fantastisk. I tillegg er det å bli mammaaltoppslukende, og både Gro og jeg er stolte av den jobben vi gjør sammen, sier hun. – Det skal bli spennende å se om vi begge klarer å spille håndball på høyt nivå fremover. Så langt har vi i hvert fall fått til en hverdag begge trives med. Dette er en ønskeposisjon, og jeg satser på at det fortsetter, sier Anja uten frykt for at et stabilt familieliv skal innebære stillstand. Hun og Gro inspirerer nemlig ikke bare omverdenen; de inspirerer også hverandre.

Stolt av familien 

Gro er en helt fantastisk rådgiver. Hun er tydelig i sine tilbakemeldinger og støtter meg. Hun roer meg når kreativiteten tar overhånd og heiser meg opp når det er tid for det. For meg er hun kort og godt en fantastisk venn, samarbeidspartner og kjæreste. Er det rart jeg er stolt av familien min? sier Anja, og begynner å snakke om fearless enda en gang. Hvor viktig det er å trene opp mental spenst. Uten mental spenst tar disse begrensningene over, og det vil hun ikke ha noe av. For Anja er Janteloven en saga blott!
 

Bernt Roald Nilsen
redaksjonen@mediaplanet.com

Anja Edins 8 tips

 • Hvem er du?
  Den indre dialogen din forteller mye om deg selv, dine tanker og hvem du er.
 • Den indre dialogen
  Vær først og fremst bevisst på hvor mye makt den indre dialogen din egentlig har.
 • Positiv energi
  Oppsøk mennesker som har en god mental spenst og gir deg positiv energi og guts.
 • Mental spenst
  Uten mental spenst tar begrensningene fort over og det blir helt umulig ”å hoppe i det”.
 • Dine egne tanker
  Du eier dine egne tanker. Husk derfor at de negative tankene alltid kverner videre hvis du ikke gjør noe med dem
 • Få kontroll over tankene
  Få kontroll over din egen tolkning av tankene dine og skap positive, utfordrende tankesett.
 • Tydelig stemme
  Du må tørre å ha en tydelig stemme og virkelig tro på at det du tenker er riktig for deg.
 • Ikke vær så flink!
  Unngå å pådra deg ”flink pike”-syndromet – det gjør garantert bare vondt verre på sikt. Anja Edins tips