Forskning viser at åpenhet om vår psykiske helse har helsefremmende og forebyggende virkning. Verdensdagen for psykisk helse er en offisiell FN-dag og ble opprettet i 1992 av World Federation for Mental Health. Dagen markeres av 150 land for å øke åpenheten om psykisk helse. I Norge bidrar hvert år flere tusen frivillige til å skape mer enn 750 arrangementer over hele landet. Verdensdagen er Norges største folkehelsekampanje og dugnadsaksjon om psykisk helse.

Egenverdi = selvfølelse

Vi sier ofte at noen strutter av selvtillit, og det er jo fint, men tenk om vi i større grad kunne si at noen stråler av selvfølelse.

Vi må bli flinkere til å tørre og være vår egen beste venn.

For der selvtillit er noe flyktig og bestemt av at vi har opplevd mestring eller prestert, er selvfølelsen den indre vissheten om at uansett hvordan jeg presterer er jeg god nok akkurat som jeg er. Vi må bli flinkere til å tørre og være vår egen beste venn. Klappe oss selv på skulderen, og si at jeg er glad i meg selv fordi jeg er den jeg er, med alle mine nyanser. Ingen av oss er god på alt. Ingen føler seg mindreverdig av at de ikke er like god på ski som Northug, men ofte kan vi sammenlikne oss med andre rundt oss og føle at vi er mindre verdt enn dem. Du kan la deg inspirere av andre, men sammenlign deg bare med deg selv. Vi har alle våre ting vi er gode på.

Jakten på det perfekte

Vi jager etter å fremstå som lykkelig og «perfekt». Noe av grunnen er at vi ikke er trygge nok på vår egen verdi, og at vi er gode nok akkurat som vi er. Bilder redigeres for å få mennesker til å bli «vakrere». Fasader bygges og pyntes på i alle typer medier, og som privatpersoner er mange av oss med på å gjøre det via for eksempel Facebook, Twitter og Instagram. Men, hva er egentlig perfekt? Jeg må innrømme at jeg bryr meg fint lite om hvordan vedkubben ser ut, så lenge den varmer godt når jeg fyrer i peisen. Og det varme smilet fra en fremmed på bussen har like stor effekt, og er like perfekt for meg uansett hvem det kommer fra.

Kast maska for egenverdi

Noen lurer kanskje på sammenhengen mellom årets tema egenverdi og psykisk helse og kampanjenavnet «Se hverandre – kast maska!». Jo tryggere du er på deg selv, desto mindre redd er du for å vise alle sider av den du er. Og, dersom du tør å åpne deg, og vise de rundt deg at livet er kjipt for tiden, at huset ikke har blitt vasket på en måned eller at du ikke klarte eksamen, så vil du også kunne bli møtt på at du som menneske har flere fasetter, men er like verdifull for andre uansett.

DU er verdifull!

Å vite at du er god nok i egenskap av å være deg selv er det beste skjoldet du kan ha mot livets opp- og nedturer.

Vår oppfordring er: Vis at dere er mer enn de gode og lykkelige øyeblikkene. Tør å vise åpenhet!

Det må bli lov å ha «riper i lakken». Gjennom å være åpen og vise verden flere sider av hvem vi egentlig er, kan vi være med på å senke prestasjonskravene som vi alle føler på i det daglige. Er ikke det en befriende tanke?