- Jeg ble voldtatt av min egen far fra jeg var sju år gammel, og vet alt om å være et incestoffer. Det er et helvete, sier ildsjel og daglig leder for det døgnåpne Incestsenteret i Vestfold, Mary-Ann Oshaug.

Sentret tilbyr behandling til offer og familie, men også til overgriper. Itillegg driver viktig forebyggende og avdekkende tiltak i barnehager og skoler.

Begynnelsen

- Jeg ville gjøre noe med mitt eget mareritt. I 1988 var incest tabubelagt og var ikke-eksisterende. Jeg valgte å stå fram med min historie, sier hun.

Boken; «Mary-Ann - et incestoffer står fram» ble publisert i 1989.

- Inntekten gikk til å finansiere byggingen av sentret. Historien ble filmatisert i sosialkanalen, og etter både bok og film, glødet telefonlinjen i kjelleren min hvor jeg driftet en støttetelefon. Gjennom en raus innsats fra Vestfolds innbyggere og landets politikere, fikk jeg ferdigstilt senteret. Pengene tok slutt gang på gang, men det var alltid noen som bladde opp, og huset sto ferdig i 1991. Det var en tid som viste meg at det nyttet, sier Mary-Ann.

Og at det nytter blir stadig bekreftet. Nylig ropte en jente på sju år «STOPP», da hun gjenkjente en vond situasjon hun hadde lært om på skolen, av ansatte ved Incestsenteret i Vestfold. Hun løp hjem, husket detaljer fra mannens utseende og sufflerte moren i kontakt med politiet.

Eierskap til egen kropp

Incestsenteret har hjulpet mange små og store. De har siden åpningen mottatt per dags dato nærmere 400 000 telefonsamtaler fra hele landet, og en strøm av brukere søker hjelp på sentret. Over 8000 barn i Vestfold har i 2014, lært om eierskap til egen kropp.

- De som ringer eller kommer, er mennesker i alle aldre med et felles behov for å sette ord på noe vondt, fri seg fra offerrollen og vinne tilbake egenverd og selvrespekt, sier Mary-Ann.

Trebarnsmoren leder i dag et profesjonelt team på 19 personer, med et helhetlig tilbud til alle involverte i incestsaker.

En vond statistikk

Statistikk fra NOVA viser at 15 prosent av alle jenter og syv prosent av alle gutter utsettes for seksuelle overgrep i Norge. Rundt 30 prosent av biologiske foreldre, og cirka 50 prosent skjer når barnet er mellom null og seks år. Tallene er kun toppen av isfjellet. De verste prognoser sier at ett av fem barn er offer for incest, og at 35 prosent av overgrep blir utført av unge under 18 år.

De mest hjerterå sakene når Glitreveien 22 i Tønsberg, og barn som har blitt seksuelt misbrukt av mamma er de såreste av alle saker.

- Det jeg vet med sikkerhet, er at vi som har opplevd noe vi ikke skulle - står uendelig mye sterkere sammen, avslutter Mary-Ann.