Av Espen Holm, daglig leder i Norsk selvhjelpsforum

Hvis livet ditt ikke er som du ønsker kan det være lett å skylde på andre. Kanskje er sjefen din en idiot? Kanskje hadde du en dårlig barndom? Kanskje er du arbeidsledig? Kanskje gjorde kjæresten din det slutt med meg? Er det rart om du da sliter? Nei, det er det ikke. Men hvor ligger løsningen på problemet?

Vi håper selvfølgelig alle på en ridder eller en hjelpende engel som ordner opp i livet vårt slik at problemene forsvinner. Vi håper at «noen» eller «noe» skal fjerne problemene slik at vi kan bli glade og lykkelige.

Mange av oss tviholder på dette håpet fordi vi ikke forstår at vi er i stand til å hjelpe oss selv. Kanskje er det fordi vi ikke vet hvordan vi skal få det til, eller vi ikke orker å ta det ansvaret det innebærer. Å erkjenne at det er vi selv som styrer over livene våre og kan gjøre mye med det, kan gi nye muligheter. Uansett om vi er 16 år, 30 år eller 70 år, kan vi mye - og har lært mye, bare ved å leve. Dette er kunnskap vi kan bruke også når det er vanskelig. Når vi blir bevisste på hvordan vi reagerer i ulike situasjoner, kan vi ta ansvar for hvordan vi håndterer problemene vi kjenner på kroppen, og påvirke hva vi lar dem gjøre med oss videre. Denne forståelsen kaller vi selvhjelpsforståelse. Den er viktig og den angår oss alle fordi den kan gi oss et bedre liv.

Selv om vi ikke er skyld i problemene i livene våre, er det vi som eier dem, og vi som kan ta tak i dem – om vi ønsker. Det er jo våre liv. Verken sjefen, barndommen, arbeidsmarkedet eller ekskjæresten får vi endret på. Men vi kan endre måten vi håndterer problemene på.

Har du lyst til å lese mer? Klikk deg inn på www.selvhjelp.no.