Belck-Olsen fikk diagnosen ADHD da han var sju, og medisineringen begynte umiddelbart. Sammen med veiledning og samtaleterapi gjorde medisinering det mulig å gjennomføre grunnskolen, samt å fungere i familiesituasjoner og sosiale sammenhenger. Senere har han også funnet frem til andre måter å overleve hverdagen på, men de fleste voksne med ADHD er helt avhengig av medisinering for å fungere normalt i hverdagen.

Viktig med oppfølging

Da Belck-Olsen begynte på videregående, sluttet han med medikamenter. Det fungerte dårlig, karakterene stupte og han fullførte ikke alle fagene det siste året.

– I voksen alder prøvde jeg med medisiner på nytt, men alle medisiner har sine bivirkninger, og jeg måtte gjøre opp et regnestykke. Jeg valgte til slutt å kutte ut medisiner, og i stedet har jeg lært meg til å tvinge meg selv til å holde fokus. Jeg klarer meg godt, mye på grunn av god medisinering og oppfølging som ung.

Struktur i hverdagen

Kognitiv terapi hjelper Belck-Olsen med å takle hverdagen. Han søker hele tiden å finne ut hva som er problemet. Hvor er det det lugger? Hvordan skal han unngå å havne i de situasjonene han oppfatter som vanskelig?

­­– Jeg trenger struktur i hverdagen, og har mange regler. En av dem gjelder det med å holde orden i leiligheten. Alle tingene må ha sin faste plass, slik at jeg kan slippe tankeprosessen med hvor hver enkelt ting skal ligge. For å komme i gang med ryddingen må det være slik, jeg kan ikke bruke tid på å fundere på hvordan jeg skal få ryddet, da kommer jeg aldri i gang.

Smarttelefon er smart

Før fikk jeg en drøss med filofakser, folk rundt meg mente det ville hjelpe meg til å holde orden på avtaler og greier. Men det gjorde jo ikke det, ler Belck-Olsen.

– Jeg både glemte å skrive ned og glemte å se i dem. Men smarttelefonen er en stor ressurs, den har jeg alltid med, og på den legger jeg inn alle avtaler og setter på varslinger. Og venner og familie kan sette opp avtaler med meg, det fungerer veldig godt.

Radio og TV for søvn

Søvnproblemer er vanlig for personer med ADHD. Det er vanskelig å kutte ut det man driver med, og vanskelig å komme seg i seng.

– Når jeg endelig har fått lagt meg, er det vanskelig å roe seg såpass at det går an å sovne. Hodet vil ikke stoppe å spinne, tankevirksomheten er i høygir.  Min løsning er å sette på radio eller TV slik at jeg kan konsentrere meg om det.

Profesjonelle råd

Spesialist i psykiatri, Torbjørn Tvedten,  anbefaler deg som lurer på om du har ADHD å svare på et spørreskjema. Hvis du skårer høyt kan du ta svarene med til fastlegen. Hvis du får en ADHD-diagnose vil du nesten alltid få tilbud om medikamentell behandling, da det er mest effektivt. I tillegg kan det være aktuelt med andre typer tiltak.

– Samtaler med pårørende slik at de kan bli bevisste på hva ADHD er og hva personer med diagnosen sliter med, er viktig. Det kan bidra til å redusere konfliktnivået hjemme. Det er ikke noe poeng i å bli forbannet på en med ADHD når han kommer ti minutter for sent. Han gjør ikke det fordi han er sløv eller uinteressert, men fordi han er dårlig på planlegging og tidsberegning, sier Tvedten.

Av hjelpemidler som finnes på markedet kan ikke Tvedten få fullrost smarttelefonene nok, og forteller at det finnes en rekke gode ADHD-apper som han anbefaler alle med ADHD å teste ut.

Har du ADHD kan også inntak av Omega 3 og regulering av raske karbohydrater virke positivt.