Dr. Arun Raj Kunwar jobber på Kanti Children’s Hospital i Nepal og sammen med FORUT bygger de landets første klinikk for barnepsykiatri.

Svært mange barn i Nepal ble rammet av jordskjelvkatastrofen i 2015, og mye av Dr. Aruns arbeid er håndtering av disse barna i krisesituasjoner og i tiden etterpå. Myndighetene har ingen ordninger for å hjelpe barna, og Dr. Aruns mål er å utvikle et system i samfunnet hvor alle barn som har et psykisk problem vil få hjelp.

- Det kan føles hjelpeløst at vi ikke kan hjelpe alle. Så det er viktig å balansere så ikke vi blir utbrent og utslitt, sier Dr. Arun som i fjor hjalp 3 300 barn.

Gjør en forskjell

Bistandsorganisasjonen FORUT jobber med å realisere den nye barnepsykiatriske klinikken i Katmandu. Forhåpentligvis står den ferdig innen utgangen av 2019, men fortsatt mangler det noe finansiering. I dag jobber Dr. Arun i provisoriske lokaler som FORUT har finansiert. Plassen er trang og ikke tilpasset innleggelser og behovene barna har.

Dr. Arun forteller mange historier som har gjort inntrykk.

- Det kom en sju år gammel gutt hit som bare hvisket. Han hadde ikke snakket med stemme på fire-fem år. Etter under en uke med hjelp hos oss, begynte han å prate. Det var stort. Vi har også hatt en jente her som var så traumatisert at hun ikke hadde gått på bena sine på flere måneder. Etter to dager her gikk hun. Da føler du at du er med på å utgjøre en forskjell. Barn skal ikke ha slike problemer.

Det første av sitt slag

Den nye klinikken vil bli et viktig symbol og en anerkjennelse av at barne- og ungdomspsykiatri er viktig i Nepal.

- Vi vil skape mer enn en bygning. Vi vil lage en institusjon og et barnepsykiatrisk senter som blir det første av sitt slag i Sør-Asia. Målet er at vi skal utdanne våre egne barnepsykiatere på sikt med hjelp fra akademiske miljøer i Norge, avslutter Dr. Arun.