Erik Torjussen jobber som rådgiver i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm. Organisasjonen jobber for åpenhet rundt rus og behandling.

Han har selv hatt rusproblemer med alkohol. Erik mener dette gjør at han møter brukerne på en annen måte.

– At man har rusproblemer er ofte skambelagt. Mange holder det hemmelig, og synes at det er flaut. Når jeg forteller at jeg har vært igjennom det samme, ufarliggjør det situasjonen for dem, forteller han.

Fyllekjørte


Selv var Erik direktør for en mellomstor bedrift i Kristiansand da han ufrivillig ble konfrontert med problemet sitt.

– I august 2001 fyllekjørte jeg, og krasjet i en stolpe. Jeg visste at jeg hadde et anstrengt forhold til alkohol, men jeg var ikke klar over hvor ille det var før den dagen, sier han.

 Erik var på rehabilitering i over seks uker. To uker etter at han kom hjem, var han tilbake i tilrettelagt jobb. Han var spent på hva folk tenkte om han.

– Jeg gruet meg veldig. Ledelsen og jeg ble enige om å være ærlige om situasjonen. Heldigvis ble jeg møtt av gode ord og klemmer. Det kunne ikke vært mer fantastisk å komme tilbake, forteller Erik.

Opprettet mentorordning

– Det hjelper at noen står fram, og forteller at det rusfrie livet har fungert for dem. Vi er opptatt av at brukere som har kommet langt på vei hjelper andre brukere, sier Erik.

Denne overføringsverdien mener organisasjonen er såpass viktig, at de har opprettet A-larm-skolen.

– Det er viktig at personen som skal fylle mentorrollen gir riktige råd og veiledning, og vet hva man skal gjøre dersom ting går galt, forteller han.

Erik mener at åpenheten kan bidra til at personer med rusproblemer holder seg rusfrie. Han tror det er derfor han har klart seg så bra.

– Er du åpen, får du mange hjelpere. Hvis du sprekker, sier folk i fra. Du har jo et problem, og det er ikke noe å skamme seg over, sier han.