– I den senere tiden har det blitt publisert flere interessante artikler som viser at vi kan finne bakterier i tannkjøttbetennelser med de samme egenskapene som vi finner i betente ledd hos revmatikere. Både de som har tannkjøttbetennelser og de som har revmatiske lidelser har en form for hypersensitiv reaksjon på bakterier. Hos revmatikere angriper kroppen eget vev, mens de som har tannkjøttbetennelser kan oppleve at vevet rundt tennene brytes ned, sier Eirik Aasland Salvesen som er spesialist i periodonti ved Oris Dental, Stavanger.

– Vi ser at det er en sammenheng mellom revmatisme og tannkjøttbetennelser, men det blir litt som høna og egget, og derfor er ekspertene fortsatt usikre på hva som forårsaker hva, fortsetter han.

Når munnstellet blir vanskelig

Hvis man er eksponert for tannkjøttbetennelser kreves det et veldig nøye munnstell. De som også har revmatisme, særlig i hender og fingre, kan oppleve å få ekstra utfordringer når det kommer til eget tannstell.

– Når man skal drive et munnstell som er ordentlig nøye, så kreves det ganske mye aktivitet og god førlighet i fingre og ledd for å gjøre jobben skikkelig. Det kan være en stor utfordring for de som lider av revmatisme å få til dette på en skikkelig måte. Mange av disse pasientene kan for eksempel ha nedsatt gripeevne og da blir det vanskelig å gjennomføre nøyaktig fingerarbeid. Derfor er det ofte vi spesialtilpasser utstyr til denne pasientgruppen, forteller spesialisten.

De utvikler blant annet gripehåndtak som gjør det lettere å holde ulike typer tannbørster og små flaskebørster som kommer til mellom tennene.

Trenger hjelp

– For de aller fleste av oss holder det å avlegge tannlegen ett besøk i året, men enkelte av disse pasientene kommer til oss én gang i måneden. Det gjør vi for å hjelpe dem med å fjerne plakk på tennene før det får tid til å utvikle seg til en bakteriefilm som inneholder de mer skadelige bakteriene, sier han.

– Det er viktig at denne pasientgruppen får hjelp. En ting er at vi kan hjelpe dem på tannlegekontoret, men det aller beste er hvis vi klarer å hjelpe dem med teknikker og tilpasset utstyr slik at det bidrar til å sette dem i stand til å beholde god tannhelse selv, avslutter Aasland Salvesen.