Foto: Erik Hannemann


Fedons kostholdstips

Favoriser fisk og sjømat fremfor rødt kjøtt.

Få i deg en halv kilo fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sardiner per uke.

Minimer stivelse i kosten ved å redusere inntak av fint brød, melbakst, ris, pasta og poteter.

Velg fargerike grønnsaker, og spis minst fem porsjoner per dag (500 gram). Spis opp til to porsjoner frukt eller bær per dag (200 gram).

Kaffe, kakao og te er positivt i kosten.

Bruk mye urter og krydder i matlaging.

Sørg for nok omega3 (enten fet fisk, eller tilskudd av tran/fiskeolje/krillolje/selolje).

Sørg for nok inntak av B12-, B9-, B6- vitaminer. Be fastlegen sjekke ditt homocystein.

Kaldpresset olivenolje bør være hovedkilden til fett. Avokado, mandler og nøtter er også en gunstig fettkilde.

Sørg for å få nok fiber - fra grønnsaker, belgfrukter, nøtter, og havre.

Ta tilskudd av vitamin D i vinterhalvåret. Be fastlegen teste blodnivået, som bør ligge mellom 100-150 nmol/l året rundt.

 – Jeg kjenner stor forskjell på kroppen. Det er nesten fem år siden jeg la om kostholdet, og de gangene jeg ”slurver”, for eksempel ved å spise hamburger, merker jeg at kroppen får en reaksjon.

Ved siden av oppstart på gode medisiner, tok Hellerud grep om eget kosthold. Han gikk raskt ned ti kilo i vekt, samtidig som han tydelig merket at kroppen satte pris på det nye kostholdet. I dag har han mindre vondt og mer energi enn før.

– Jeg opplevde meg selv som stiv, støl og energiløs. Jeg hadde også mye belastningssmerter. Nå fungerer jeg bedre i hverdagen. Jeg orker mer og vil påstå at jeg er mindre plaget av leddgikten, forteller han.

Til tross for at han fortsatt har dårlige dager, tror han middelhavskosten har spilt en stor rolle for helsen. Også på Diakonhjemmet, der Hellerud har vært med i en årelang undersøkelse, har de sett at hissigheten på sykdommen har avtatt i takt med kostholdsendringen.

Fettsyrer har stor betydning

Muskel – og skjelettsykdommer per definisjon er mer enn bare leddgikt. Andre auto-immune sykdommer, slitasjegikt (artrose) og fibromyalgi er også eksempler på kroniske tilstander som rammer muskler og ledd. Felles for alle er en kronisk betennelse i kroppen.

– En betennelse er i utgangspunkt kroppens måte å reparere seg selv på. Ved en kronisk betennelse, vil kroppen hele tiden forsøke å reparere fordi det foreligger en årsak som skader kontinuerlig. Dette tærer på, forklarer lege og forfatter Fedon Lindberg.

– Det finnes mange faktorer som har betydning for betennelsestilstander i kroppen. Både søvn, stress, fysisk aktivitet og kosthold kan påvirke i begge retninger.

Hver gang vi spiser dannes en betennelsesreaksjon i kroppen. Et måltid med mye rødt kjøtt og raske karbohydrater skaper maksimal måltidsrelatert betennelse, mens et måltid med fisk og grønnsaker forårsaker en mild form for betennelse. Omega3-fettsyrer, som finnes i blant annet fisk, linfrø og valnøtter virker betennelsesdempende, og er derfor en ideell fettkilde.

– For mye omega6 virker betennelsesøkende, og du bør ha et begrenset inntak av oljer laget på for eksempel mais, soya og solsikke. Kaldpresset olivenolje er, derimot, en fettkilde å foretrekke, da polyfenolantioksidantene i oljen virker betydelig betennelsesdempende, sier Lindberg.

Matvarer som øker blodsukkeret har negativ langsiktig innvirkning på kroppen og skaper betennelse. Og hvilke fettsyrer du velger, kan altså være avgjørende for ditt ve og vel. Overvekt, spesielt rundt magen skaper betennelse i kroppen. Vektreduksjon hjelper veldig.

Balansert kosthold

– Middelhalvskost tilfredsstiller alle kroppens krav til et balansert og sammensatt kosthold og er samtidig betennelsesdempende. Vi trenger blant annet et optimalt inntak av B12-, B6- og B9-vitaminer. B12 finnes kun i animalsk mat, B9 (folsyre) finnes kun i plantemat, B6 finnes både i animalsk- og plantemat. En blodprøve hos fastlegen, som heter homocystein, forteller om du trenger mer av disse vitaminene. Nivået bør være under ni. Kaffe, kakao, te, krydder, urter og fargerike grønnsaker, frukt og bær er ellers gode kilder til antioksidanter, som også virker betennelsesdempende. Spesielt er gurkemeie betennelsesdempende. I tillegg bør vi som bor her i Norge ta nok vitamin D-tilskudd fra september til mai, legger Lindberg til.

– Til slutt vil jeg anbefale alle inntak av produkter som kefir, Biola eller yoghurt, som alle inneholder probiotiske bakterier, og hjelper til en sunnere tarmflora. Dette motvirker også betennelser.