Mange opplever symptomer som smerter og stivhet i rygg og nakke, samt tretthet selv etter en god natts søvn uten at man kobler det til Bektherevs sykdom. Ofte venter man lenge med å gå til lege, og selv når man forklarer fastlegen sin om smertene betyr ikke det nødvendigvis at man blir henvist videre til spesialist og får stilt riktig diagnose. Og riktig diagnose og rask behandling er gull verdt for å begrense omfanget av denne sykdommen.

Bektherevs sykdom er en kronisk betennelsesliknende leddsykdom som hovedsakelig angriper ryggsøylen, bekkenet og brystkassen, men også ledd i armer og ben, f.eks. hofteledd. Denne formen for revmatisme er oppkalt etter den russiske nevrologen Vladimir Bekhterev som beskrev sykdomstilstanden i 1893.

Årsaken til Bekhterevs sykdom er ukjent, men sjansene for å utvikle sykdommen er langt større hvis andre familiemedlemmer har den. Sykdommen starter gjerne fra midten av 20-årene, og ca. 40 000 nordmenn har fått diagnosen. Med moderne behandling kan de fleste med sykdommen opprettholde normal funksjon. Smertene og sykdomsforløp oppleves gjerne forskjellig fra person til person. Det er derfor viktig at du finner frem til en livsstil som passer deg, hva gjelder fysisk og psykisk belastning, kosthold, hvile, søvn og fysisk trening.

Kjente personer med bektherevs sykdom:

  • Jens Stoltenberg, Norges statsminister.
  • Egil «Drillo» Olsen, Norges landslagstrener i fotball.
  • Mick Mars, gitarist i glam metal-bandet Mötley Crüe. Han hadde en hofteoperasjon i 2004 som fikk han frisk nok til å dra på turne igjen.
  • Ramses IIs skjelett viser tydelige forandringer forenelig med Bekhterevs sykdom

Test deg selv

Har du merket:

  • Smerter/stivhet i korsryggen av mer enn 3 måneders varighet

  • Smertene/stivheten er verst når du har vært i ro, og bedres med bevegelse

  • Begrenset bevegelighet i korsryggen, ryggen og/eller nakken

  • Begrenset bevegelighet i brystkassen, dvs. stivhet i leddene mellom ribbene, kragebena, brystbena og ryggraden

Dersom du svarer bekreftende på et eller flere av punktene kan det være aktuelt å avtale tid med legen din for å få en henvisning til revmatolog. Slik kan du få avkreftet eller bekreftet at det kan dreie seg om Bekhterevs sykdom, og om nødvendig kommer du raskere til behandling. Du kjenner kroppen din best selv, så ikke vær redd for å be om hjelp.