Under oppveksten hadde Jan Halvard flere plager og symptomer som er forbundet med ankyloserende spondylitt (AS).

- Som barn var jeg plaget med en del smerter i kroppen, spesielt i perioden da jeg vokste som mest, men fikk beskjed at det var voksesmerter, og ikke noe å gjøre noe med. Som ung voksen opplevde jeg at ryggen og kroppen ble stivere, og på en løpetur låste også ryggen seg. Jeg tok røntgen, men fikk tilbakemelding på at bildene ikke ga noen forklaring på stivheten og smertene jeg følte på.

I 2003, da Jan Halvard var 29 år, ble han alvorlig syk

- På vei hjem fra fisketur en gang på høsten begynte jeg å kaste opp – mange ganger. Til slutt hostet jeg blod. Jeg dro til fastlegen og ble etter hvert sendt til ulike spesialister. Jeg fikk blant annet påvist magesår, og fikk behandling for det. I samme periode opplevde jeg utfordringer med pusten og fikk utredning for astma hos lungelege, men det ble konkludert med at astma ikke kunne være årsaken til pustevanskene jeg opplevde, forteller han.

Helsetilstanden forverres

Til tross for at Jan Halvard fikk behandling for magesåret forverret helsetilstanden seg og han opplevde etter hvert vanskeligheter med å ta vare på seg selv.

- Utover høsten 2003 opplevde jeg at kroppen, spesielt ryggen og brystkassa, ble enda stivere. Det ble etter hvert vanskeligere å trene aktivt, noe jeg ønsket. Vinteren 2004 ble det så ille at jeg hadde problemer med å stelle meg selv og ta på meg klær.

På bakgrunn av tester fastlegen tok, og stivheten Jan Halvard opplevde, begynte fastlegen å mistenke at han hadde fått AS. Legen sendte henvisning til revmatologisk avdeling, men ventetiden var lang og symptomene begynte å gjøre seg så gjeldende at Jan Halvard mistet livsgnisten.

- Vi kjente heldigvis noen som jobbet i helsevesenet og ble rådet til å ringe øyeblikkelig hjelp på sykehuset for å fortelle historien min. Jeg ble da innlagt med en gang, og ble liggende i 14 dager, forteller Jan Halvard

Bekreftelsen

På revmatologisk avdeling utredes Jan Halvard for AS. Det utføres mange tester og røntgenbildene som ble tatt i 1997 blir også undersøkt. Revmatologen slår fast at Jan Halvard hadde hatt sykdommen siden 1997, og sannsynligvis lenger.

- Ja, det skulle mange undersøkelser til før jeg fikk diagnosen som også kunne forklare plagene jeg opplevde som barn og ung voksen. Revmatologen fortalte at røntgenbildene fra 1997 viste skjelettforandringer i ryggen. Jeg fikk også forklart at pustevanskene jeg opplevde kom av at brystkassa hadde blitt stiv.

Trening og terapibasseng

Opptreningen startet allerede mens Jan Halvard var innlagt på revmatologisk avdeling. Han gikk daglig i terapibassenget og fikk behandling av fysioterapeut. Han har også fått være med på statlige behandlingsreiser til Tyrkia.

- Jeg søker hvert år. Noen ganger går søknaden inn, andre ganger kan det ta noen år mellom hver gang en slik tur innvilges. Behandlingsreisene er verdifulle for oss som deltar og gir virkelig den energien og motivasjonen vi trenger for å være aktive og trene når vi kommer hjem. I tillegg reiser vi sammen med mange andre som har akkurat den samme sykdommen, og da har vi mange felles erfaringer som vi kan dele med hverandre.

Daglige rutiner

Hver morgen starter Jan Halvard med en lang og varm dusj som bidrar til å løse opp stivheten i kroppen, som spesielt gjør seg gjeldende i ryggen og rundt brystkassa. Tidligere hadde han mye glede av å trene i terapibasseng, men dette tilbudet ble dessverre nedlagt i år.

- I fjor startet jeg en livsstilsendring. Jeg ville bli sunnere og være mer aktiv, og startet derfor med korte gåturer. Etterhvert kunne jeg løpe, og i vinter gikk jeg også på ski. Disse aktivitetene har hjulpet godt både på formen og vekten, forteller han, og fortsetter:

- En dag i uka går jeg til manuellterapeut. En manuellterapeut er en fysioterapeut med videreutdanning som har spesialkompetanse innen undersøkelse, behandling og forebygging av problemer i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Hun hjelper meg for eksempel hvis jeg kjenner at jeg begynner å bli stiv i nakken.

Aktiv i forbundsarbeid

I dag er Jan Halvard fylkesleder i  Norsk Revmatikerforbund avdeling Oslo.

- Jeg meldte meg inn etter den første behandlingsreisen og har hatt mye glede av å være aktiv i forbundet. Nå bruker jeg mye tid på å hjelpe andre, men også på å påvirke myndigheter og politikere. Revmatikere bør få bedre tilbud. Vi trenger treningssentre hvor syke føler seg hjemme, vi trenger terapibassenger over hele landet og flere plasser på behandlingsreisene, så det er mye å ta tak i, avslutter Jan Halvard.

NO1706662385