Tone Granaas, Generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund. Foto: Marianne Hauknes

Artrose er den mest utbredte revmatiske sykdommen. Den betegnes som en av de største folkesykdommene i den vestlige verden og er en av de vanligste årsakene til leddsmerter. I dag finnes det ingen kur, men trening hjelper.
Sykdommen kan ha mange ulike årsaker. Risikoen for artrose øker med alder og overvekt, og det er flest kvinner som rammes. Sykdommen arter seg ved at brusken i leddene slites ned, og den angriper ofte knær, hofter og hender. Leddslitasjen er ikke alltid synlig på røntgenbilder, men smertene er ikke mindre reelle selv om de ikke synes.
– Vi arbeider for å øke kunnskapen om artrose, slik at det blir lettere for de rammede å møte hverdagens utfordringer, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

Øk livskvaliteten med enkle gjøremål

Med symptomer som smerter, stivhet og utmattelse, har artrose for mange store konsekvenser for livskvaliteten. Enkle gjøremål, som det å knytte skolisser eller å ta på sokker, kan bli både utfordrende og smertefulle. Å mestre hverdagen generelt, blir vanskeligere med artrose. Sykdommen kan i dag ikke kureres, men den kan lindres gjennom smertestillende, betennelsesdempende, trening, kosthold og ulike hjelpemidler for å beherske hverdagsaktiviteter. For de hardt rammede vil kirurgi også være nødvendig.
Det er flere sykehus i landet med revmatologiske avdelinger hvor man både behandler og forsker på artrose. Diakonhjemmet sykehus er ett av dem. De driver også Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR).
– Det drives forskning på medisiner som kan bremse utviklingen av artrose og nedbrytingen av brusk, men de er foreløpig på et eksperimentelt stadium, sier Barbara Slatkowsky-Christensen ved NKRR.

Bedre kondisjon og overskudd med på kjøpet

– Det er heldigvis mye vi kan oppnå med fysioterapi og trening. I tillegg har vi betennelsesdempende og smertestillende midler. Å bli passivisert kan forverre artrosen og føre med seg andre sykdommer, sier fysioterapeut Rikke Moe ved NKKR.
Trening er den beste medisin mot artrose. Du får bedre kondisjon og mer muskler samt generelt mer overskudd. Trening har også effekt lokalt på de leddene som er angrepet av artrose. Det gir bedre blodtilstrømning og «smører» leddene, muskler øker stabiliteten og bedrer vektoverføringen i leddet. Og som for alle andre: Trening forebygger andre sykdommer.
– I våre lokallag over hele landet tilbys det ulike former for organisert fysisk aktivitet, både i varmtvann og på land. Våre medlemmer vet og kjenner at dette gir økt mestring og bedre livskvalitet. Med tilbud til de fleste med muskel- og skjelettplager, er NRF en av de viktigste folkehelseaktørene, avslutter Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.