-Jeg har brukket ribbein flere ganger, noe som er en svært smertefull opplevelse. Det må bare gå over av seg selv uten noen form for behandling, det kan ta et par uker. Jeg har også opplevd å tråkke over med resultat at en flik av ankelknokkelen ble revet opp, slik at ankelen måtte gipses.

Hvordan oppdaget du osteoporosen?
-Det tok en del år med brudd før en venninne satte meg på tanken om osteoporose, og ba meg ta en beintetthets måling. Dette skjer etter henvisning fra fastlegen til – i mitt tilfelle - en røntgen avdeling som utfører DXA måling.

-Brudd resulterer i engstelse for å gå på tur i ulendt terreng, samt redsel for å falle på holkeføre. Resultatet kan bli at man holder seg mye i ro, noe som ikke er bra ved osteoporose. Det er viktig å holde seg fysisk aktiv og styrke muskulaturen. Sterke muskler bygger ikke opp knoklene igjen, men de bedrer balansen som er viktig for å unngå fall. I tillegg fører fysisk aktivitet av en eller annen grunn til at man blir i bedre humør.

Liv B. Arntsen forteller det er viktig å finne fram til ulike ting som kan dempe redselen for fall. Som eksempler kan nevnes:

 • Gåstaver
 • Brodder til å trekke utenpå skoene eller piggsko beregnet på is (Icebugs)
 • Spesielle hoftetruser med padding på hoftene. Skal dempe virkningen av fall
 • Unngå «snubletepper og – ryer» innendørs.

 • Holde golvene fri for mulige ting å snuble i, for eksempel sette sko ryddig i gangen.

Hva er osteoporose?

Osteoporose kommer av ordet osteo=bein, porose=porøst. Det betyr at beinvevet har mistet så mye kalk at det ikke er så sterkt som før. Begrepet omfatter alt fra tilstander med lav beinmasse uten brudd (osteopeni) til kronisk behandlingstrengende sykdom(osteoporose) med flere brudd og store plager.

Osteoporose kalles ofte «Den stille sykdommen» fordi man ikke merker den før man får et brudd, som oftest i hofte, håndledd og rygg, men også i ribbein og overarm.

Hvem rammes?

- Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder antall forekomster av osteoporose. Forskere har ennå ikke klart å finne årsaken til det. Osteoporose er et økende helse -og samfunnsproblem som rammer stadig flere kvinner og menn over hele verden. Annenhver kvinne og hver femte mann over 50 år får osteoporotiske brudd i løpet av sin levetid.

-Imidlertid rammes også unge mennesker – helt ned i 20årene - av sykdommen. Dette kan ha mange årsaker, for eksempel spiseforstyrrelser, hvor østrogenproduksjonen kan bli svært lav, forteller Arntsen.

Hva er årsaken?   

-Knoklene blir skjøre og tynne på grunn av tap av kalsium i dem. Utviklingen starter når overgangsalderen inntreffer hos kvinner og det kvinnelige hormonet østrogen ikke lenger beskytter skjelettet mot kalsiumtap.

Faktorer som øker risikoen for å utvikle osteoporose, er blant annet:

 • Genetisk arv, særlig i mor/datter relasjon.
 • Tidlig overgangsalder (før 45 år)
 • Langvarig bruk av kortisonpreparater(eksempelvis v/revmatisme, astma og kroniske sykdommer i mage/tarm)
 • Lavt inntak av kalsium
 • Lavt inntak av vitamin D

Hvilke matvarer kan forebygge?                                    

-Det er viktig med

 • D- vitaminrik mat (fet fisk, tran)
 • Kalsiumrik mat (meieriprodukter)
 • Proteinrik mat (egg, kjøtt)

Finnes det medisiner for dette?   

-Noen lever i den villfarelse at det ikke er noe som hjelper når man har fått osteoporose. Slik er det heldigvis ikke. Det finnes gode medisiner som kan fås enten i tablettform, eller i noen tilfeller via sprøyter.

Tilførsel av kalsium og D-vitamin er svært viktig. Mange får dette i tablettform, ofte i kombitabletter med kalsium og D-vitamin. For at kalsium skal tas opp i skjelettet er det helt avhengig av tilstrekkelig D- vitamin, forteller Liv B. Arntsen.