Av Ingunn Larsen, Kommunkasjonssjef i Norsk Revmatikerforbund

Hun har grunn til å være glad og stolt. Det er en bragd å komme i gang med trening når man har en smertefull sykdom. Da Veronika fikk påvist diagnosen Bekhterev i 2015, fikk hun beskjed av legen om å ta det rolig. Nyere forskning viser at det beste mennesker med en revmatisk diagnose selv kan gjøre for å få bedre helse, er å trene og spise riktig. Dette var utgangspunktet da NRF i januar lanserte «Kom i form»-kampanjen.

Ble inspirert av NRF

– Jeg gikk på sterke biologiske medisiner, men hadde allikevel smerter og fatiuge. Jeg lå på sofaen i nesten to år og orket ingen ting. Det er en forferdelig tilstand for en trebarnsmor som er utdannet sykepleier. Kampanjen «Kom i form med NRF» inspirerte meg til å virkelig ta tak i egen helse, forteller Veronika. Hun bestemte seg i tillegg for å ta utfordringen til NRF om å delta på Oslo Triatlon etter å ha gjennomført treningskampanje som har gått over syv måneder. Med god hjelp fra mannen sin har hun stått i det og trent hardt gjennom hele perioden. Lørdag strålte hun etter å ha gjennomført Oslo Triatlon.

Medisinfri og deltaker på triatlon

– Jeg har fulgt rådene til NRF med å trene hardt. Nå trener jeg fem ganger i uken. Dans, svømming, intervalltrening, turgåing og trening hjemme. Det har ført til at jeg nå er medisinfri, jeg har atskillig mindre smerter og mye bedre helse. Det var en fantastisk mestringsfølelse å gjennomføre triatlon. Dette ga mersmak og jeg vil prøve igjen neste år, sier Veronika. Hun var en av 20 revmatikere som deltok på NRF-laget på Oslo Triatlon lørdag. Initiativtaker til dette laget var NRFs frisklivsrådgiver, Ole Martin Wold. Han forsøkte ikke å skjule sitt store smil, glede og stolthet over deltakerne fra NRF.

– Fantastiske deltakere fra NRF

– Det var helt rått! Alle våre deltakere ga hundre prosent, de heiet på hverandre og backet hverandre opp. Jeg er enormt imponert over dem, og er stolt over å ha med en gjeng som gjør dette. Det ga mersmak for så å si alle, og vi setter nye hårete mål mot neste år. Jeg vil takke vår samarbeidspartner AbbVie for å gjøre dette mulig, sier frisklivsrådgiver Ole Martin Wold.

Det er håp for alle

– Dette viser at det er håp for alle som ønsker å bedre sin egen helse og ha noe gøy å være med på, selv om man lever med en alvorlig kronisk sykdom. Jeg kunne ikke være stoltere eller gladere på vegne av medlemmene i NRF, sier generalsekretær Tone Granaas. Hun lover at NRF skal fortsette å satse på positive trenings- og motivasjonsprosjekter for medlemmene.