Når du kommer til en osteopat skal du forvente at du er i fokus. Det er nemlig kun du som er eksperten på deg selv, sier Helge Skåtun som er styreleder i Norsk Osteopatforbund.   

- Vår oppgave er å hjelpe deg til å være tilpasningsdyktig slik at hverdagen kan oppleves uten smerter og ubehag. Noen ganger jobber vi med bevegelsen i et eller flere ledd. Andre ganger får vi en muskel til å slappe av, eller veileder deg i en øvelse eller to. Som oftest gjør vi alt dette. Vi forsøker alltid å forklare deg hvorfor du har vondt og hvilke faktorer i hverdagen din som påvirker symptomene dine, sier Skåtun.

- Hvis du for eksempel kommer til en osteopat med vondt i korsryggen, så er osteopatens oppgave å gi deg smertelette ved hjelp av ulike teknikker.

Videre skal vi i samarbeid med deg, din lege og eventuelt din arbeidsgiver finne riktig mengde belastning. Vi er opptatt av at du er så fysisk aktiv som mulig. Enten om dette er ved å gå en kort spasertur noen ganger om dagen, eller om det er å gjøre litt alternativ jobb på arbeidsplassen. Dette er både bra for ryggen din, humøret ditt og kollegaene dine.

Vil finne sammenhengene

- Osteopater er opptatt av å finne sammenhengene i kroppen, og deretter relatere dem til din hverdag. For eksempel kan et overtråkk endre totalbelastningen på kroppen din og det kan potensielt gi smerter i korsryggen. Mest sannsynlig er det ikke overtråkket i seg selv som forårsaker dette, men hvis du i tillegg sover litt dårlig om natten fordi det er en unormalt travel periode på jobb kan dette være utløsende faktorer for ryggsmertene. Derfor er det viktig at vi osteopater får et innblikk i hele din hverdag, det er kun på bakgrunn av dette vi kan gi deg de rådene du trenger, forteller han.

Vi er selvøfølgelig opptatt av hvilke plager du har, men også hvem du er, hvilke hobbyer du har, om du trives på jobb og om du sover godt om natten. Dette er eksempler på viktig informasjon vi er helt avhengige av for å kunne gi deg den behandlingen du trenger.  

Kroppen er et helhetlig økosystem

- Osteopater ser på deg som et helhetlig økosystem. Vi vil fortelle deg hva du kan forvente fra terapeuten og hva du bør gjøre selv. Vi vil samarbeide med deg ved å sette kortsiktige og langsiktige mål. Vi behandler hele deg, ikke bare korsryggen, hodepinen eller overtråkket ditt. Osteopater behandler nemlig folk - ikke tilstander, sier Skåtun.